Piešťanský triatlonista Kubo porazil na Valachy Manovi aj Vabrouška

  • Šport / Ostatné športy
  • 14. augusta 2015, 09:44
  • Autor:T. Horký

Možno ste už viacerí postrehli, že v Piešťanoch rastie nádejný triatlonista. Hoci je kariéra Ondreja Kuba krátka, zaznamenal viacero pekných výsledkov. Darilo sa mu aj v piatok, keď sa po prvý raz v živote predstavil v terénnom krostriatlone na prestížnom podujatí v Česku – Valachy Man. Premiérový štart zvládol na výbornú a v silnej konkurencii najlepších českých a slovenských pretekárov obsadil desiate miesto. My sme sa O. Kuba po príchode z Nového Hrozenkova popýtali na viaceré detaily z pretekov.

► Ako sa vám naskytla možnosť pretekať na terénnom triatlone Valachy Man vo farbách Red Bullu?
Oslovil ma Štefan Fijko z vedenia pobočky Red Bull na Slovensku, taktiež triatlonista. Chcel otestovať moje schopnosti v silnej konkurencii tam štartujúcich pretekárov. Nemám žiadne skúsenosti s takýmto druhom triatlonu, prijal som výzvu a možnosť ukázať sa.

► Vravíte, že na podobnom triatlone ste štartovali po prvý raz. Čo všetko vám Red Bull zabezpečil?
Moja triatlonová kariéra je krátka a zatiaľ mám len cestný bicykel. Aby som bol konkurencieschopný, požičali mi dobrý horský bicykel Specialized. Na podobnom jazdí Jaroslav Kulhavý – olympijský víťaz z Londýna.


Triatlon riadne bolí.

► Pri premiérovom štarte v krostriatlone, navyše na prestížnom Valachy Manovi, ste v silnej konkurencii uzatvárali prvú desiatku vo výsledkovej listine a medzi Slovákmi vám patrí druhé miesto za víťazným Tomášom Jurkovičom, špecialistom na krostriatlony. S akými dojmami ste sa vrátili domov?
S umiestnením som maximálne spokojný. V silnej konkurencii sa rozhodovalo najmä na 16-kilometrovej cyklistickej časti. Nemám veľké skúsenosti v rýchlych zjazdoch po koreňoch alebo kamennom teréne a tam som na špičku strácal. V stúpaniach som, našťastie, stačil držať tempo, ale na čas najlepších to nestačilo.

► Môžete priblížiť trať zdolanú v Novom Hrozenkove?

Horskému prostrediu zodpovedal terén, aj naozaj prudké a tiahle stúpania. Krátka plavecká časť – 350 metrov – znamenala naozaj rýchle plávanie. Tu sa však preteky nerozhodovali, ale v cyklistike a behu. Veľa pretekárov malo problém tlačiť bicykel do kopca peši. Našťastie som nemusel vôbec zosadnúť a zvládol som všetky kopce v sedle. Asi v polovici cyklistiky ma dobehol celkove druhý Ondrej Fojtík a jeho som sa držal až do konca cyklistickej časti. Beh začínal po rovine, ale potom prišla doslova stena. Niektorí pretekári šli po štyroch. Tú som vykráčal a potom sa znova rozbehol po lesnej ceste. Asi kilometer pred cieľom bol aj brod cez rieku. Keď som dostal vodu z tenisiek, ostal predo mnou len finiš so snahou čo najviac stlačiť čas.

► Nezačnete sa zameriavať na tento typ triatlonu?
Môj prvý krostriatlon ma veľmi bavil, či už cyklistika alebo beh. Cyklistika nie je taká monotónna ako na ceste. Je viacej zábavná, ale aj veľmi ťažká. Už dlhšie rozmýšľam nad zaradením aj takýchto pretekov do svojho kalendára, ale najväčšia prekážka je, že mi chyba kvalitný horský bicykel, čo je investícia od šesťtisíc eur vyššie, a to je pre študenta naozaj veľa. Dúfam, že sa mi podarí nejako ešte zaujať, aby mi s tým niekto trošku pomohol.

Ondrej Kubo odjazdil preteky na bicykli, ktorý používa aj olympijský víťaz J. Kulhavý.

► Na Valachy Mana prišla česká a slovenská krostriatlonová špička. Zaznamenali ste nejaké ohlasy na svoj výkon?
Ohlasy boli super. Už pred pretekmi ma zoznámili s organizátorom, pri štarte predstavili kto som, za koho pretekám. Povzbudzovalo nás veľa ľudí, po pretekoch mi z Red Bullu gratulovali za naozaj super dosiahnutý výsledok.

► Zaujímavosťou je, že ste dokázali predbehnúť českú triatlonovú legendu Petra Vabrouška, víťaza piešťanského Slovakmana spred týždňa. Aký je to pocit, poraziť takého výborného triatlonistu?
Petr mal po Slovakmanovi len týždeň na regeneráciu. Ale naozaj ma veľmi potešilo, že som ho nechal za sebou, aj keď len o 14 sekúnd. Chcel som na pretekoch skončiť pred takouto legendou, to bola moja najväčšia motivácia. Na takomto type pretekov ho môžem obehnúť, na dlhšej trati by som s ním už mal problém.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 11. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav