Od fenomenálnej Ceny Slovenska uplynulo štvrťstoročie

  • Šport / Ostatné športy
  • 1. októbra 2014, 12:19
  • Autor:T. Horký

Tento rok ubehlo 25 rokov odvtedy, čo sa v Piešťanoch konalo posledné legendárne motoristické podujatie – Cena Slovenska. Tieto medzinárodné preteky sa tešili veľkej obľube medzi pretekármi i divákmi. Dnes sú však iba nostalgiou, preto sa Piešťanský týždeň rozhodol v spolupráci s jedným z organizátorov Júliusom Mendlom na krásne motoristické roky zaspomínať.

V roku 1948 bol založený Automotoklub (AMK) Piešťany a v ďalšom roku usporiadali jeho členovia prvý „trojuholník“ motocyklov v uliciach Piešťan. Toto podujatie sa v rôznych obmenách trate konalo do roku 1957, aby v roku 1958 odštartovala I. medzinárodná Cena Slovenska (CS) pretekov motocyklov, ktorá postupne získavala na popularite v Československu aj v celej Európe. Neskôr sa tu jazdili aj preteky sidecarov a automobilov. Celkovo sa uskutočnilo 29 ročníkov CS. Najviac sa asi spomína na prvý ročník, keď si cestu na letisko našlo stotisíc fanúšikov, čo bolo možno najväčšou návštevou športového podujatia v histórii Slovenska.

Legendárny piešťanský pretekár Edo Bertoli v roku 1960 na svojom stroji.


„Preteky boli veľmi dobre spropagované, všade sa o nich písalo a ľudia sa na Cenu Slovenska veľmi tešili, pretože to bola pre nich novinka a boli zvedaví,“ uviedol na margo historickej návštevy J. Mendl. Za celú históriu CS sa jej zúčastnili pretekári z 26 štátov Európy, ale napríklad aj z Rodézie, Juhoafrickej republiky, Anglicka a ďalších. Štartovalo tu osem majstrov sveta (niektorí sa nimi stali až po štarte na CS) – Jim Redman, Gary Hocking, K. Caruters, Eugenio Lazzarini, Pierpaolo Bianchi, Walter Villa, Tom Phillis či Stefan Dörflinger. Medzi svetovými jazdcami sa nestratili ani Slováci. Piešťanci Edo Bertoli, Rudolf Mitošinka či Peter Baláž z Hlohovca, ale i ďalší skvelí jazdci boli medzi špičkovými pretekármi veľmi uznávaní.
Horný rad zľava: Rudolf Mitošinka, Peter Baláž, Walter Villa a Bohumil Staša, dolu zľava: Jozef Fedora a Július Mendl (1989).

Za 29 ročníkov nazbieral v rôznych kubatúrach najviac štartov Bohumil Staša – 36, za ním je s 33 štartmi P. Baláž a R. Mitošinka, ktorý na CS pretekal 31-krát.
Pretekári si CS obľúbili aj pre ústretovosť usporiadateľov – tí lepší mali napríklad k dispozícii aj tlmočníkov. Populárne boli vyhodnotenia podujatia v Kursalone, ktoré v prvých ročníkoch organizovali na vysokej úrovni kúpele, neskôr sa akcia presunula do hotela Eden. Zväčša sa darilo CS dostať do kalendára FIM na termín buď pred, alebo po majstrovstvách sveta v Brne a viacerí pretekári preto počas voľného týždňa v Piešťanoch oddychovali. „V meste boli ako doma, chodili na pivko, do kúpeľov a obdivovali naše pekné baby,“ povedal s úsmevom J. Mendl.
CS bola isto najväčšími dlhodobo usporadúvanými medzinárodnými pretekmi na Slovensku. „Takmer celý život som sa motal okolo motorizmu, no stále nechápem, ako sa hŕstke ľudí z AMK podarilo zaangažovať nemotoristov do práce pre CS, ktorí to brali ako svoju povinnosť a každý vydarený ročník ako svoj úspech. CS bola jednoducho fenomén, aký nemal široko-ďaleko obdoby,“ spomenul organizátor.
Rok 1979 – Karl Oppitzhauser
 
Úspešnému podujatiu však nemusel byť koniec. V okolí Piešťan sa mal dokonca stavať pretekársky okruh, ktorý by bol pre podobné akcie ako stvorený. „Po zmenách v roku 1989 sa koketovalo s postavením autodrómu pri Piešťanoch. Nestretli sme sa však so záujmom ‘zhora‘ a zostalo, žiaľ, len pri chcení niektorých ľudí. Teraz už môžeme akurát spomínať,“ dodal J. Mendl.
Ten je aj autorom knihy Motoristické Piešťany. Pre záujemcov a fanúšikov motorizmu založil aj internetovú stránku o AMK Piešťany i Cene Slovenska – http://cena-slovenska.webnode.sk/, kde je množstvo zaujímavých fotografií a informácií.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav