Piešťany v lete privítajú najväčšie basketbalové talenty Európy

  • Šport / Basketbal
  • 4. februára 2017, 20:04
  • Autor:T. Horký

Ako sme prednedávnom informovali, na prelome júla a augusta tohto roka budú Piešťany spoločne s Bratislavou hostiť majstrovstvá Európy v basketbale chlapcov do 18 rokov. Žreb základných skupín v nemeckom Mníchove už určil rozdelenie tímov a piešťanská Diplomat aréna sa má rozhodne na čo tešiť.

Žreb zároveň rozhodol, že zápasy C-skupiny a D-skupiny sa odohrajú v Bratislave, zostávajúce skupiny sa predstavia v Piešťanoch. Európsky šampionát sa uskutoční od 29. júla do 6. augusta. V kúpeľnom meste sa tak v A-skupine predstavia Nemecko, Rusko, Čierna Hora, Turecko a v B-skupine Srbsko, Ukrajina, Taliansko a Španielsko. Podľa doposiaľ nepotvrdených informácií by sa po odohratí základných skupín mala vyraďovacia časť o celkové víťazstvo odohrať v Bratislave a stretnutia o 8.-16. miesto mali hrať v Piešťanoch.

Reprezentanti Slovenska sa najskôr predstavia v Bratislave, kde zverencov trénera Richarda Ďuriša vyžrebovali do D-skupiny spolu s Bosnou a Hercegovinou, Francúzskom a Lotyšskom. „Sme radi, že sa budeme môcť porovnať s tromi odlišnými školami basketbalu, jednak balkánskou vo forme Bosny a Hercegoviny, ďalej francúzskou, ktorú charakterizuje rýchly basketbal a má dobrých hráčov. Lotyšsko reprezentuje baltickú školu a uplynulé roky patrí medzi elitu. Každý zápas prinesie niečo iné a pre nás musí byť česť hrať proti týmto družstvám,“ vyjadril sa reprezentačný tréner pre oficiálnu stránku Slovenskej basketbalovej asociácie.
V piešťanskej Diplomat aréne sa budú hrať skupiny A a B.


Už len účasť Slovákov na európskom šampionáte v elitnej kategórii je veľkým úspechom a reprezentanti domácej krajiny zrejme nebudú patriť k favoritom. Slováci sa však budú snažiť na turnaji prekvapiť a užiť si účasť medzi elitou, navyše na domácej pôde. „Čo sa týka žrebu, respektíve nejakých želaní, tak tu si nenavyberáme. Na turnaji sa predstaví absolútna európska špička, tu už nie je ľahký súper. Ak sa pozrieme na posledné ME, bol to veľmi vyrovnaný turnaj a každý je schopný prekvapiť každého. Netreba zabudnúť na to, že táto generácia našich hráčov dokázala na domácom veľkonočnom turnaji v Pezinku pod vedením trénera Bulíka zdolať Španielov. Ja verím, že šampionát prinesie na Slovensko skvelý basketbal a pomôže propagovať náš krásny šport najmä medzi mládežou. Základom dlhodobého úspechu na reprezentačnej úrovni je totiž najmä šírka členskej základne,“ pokračoval R. Ďuriš.

V Piešťanoch i v Bratislave to bude promenáda najväčších basketbalových talentov Európy a podobné podujatie tu od čias hokejových majstrovstiev sveta do 18 rokov nebolo. „Fanúšikovia môžu byť radi, že uvidia špičkový mládežnícky basketbal. Som presvedčený, že sa na turnaji predstavia aj budúci hráči NBA či Euroligy. Pre mňa bol neskutočný zážitok vidieť naživo pred pár rokmi Giannisa Antetokounmpa na ME do 20 rokov. Pre nás bude každý zápas obrovským zážitkom a verím, že naši fanúšikovia pomôžu hráčom siahnuť na dno svojich možností,“ dodal na záver tréner slovenskej osemnástky.

Žreb A-divízie ME 2017 basketbalistov do 18 rokov:

■ A-skupina: Nemecko, Rusko, Čierna Hora, Turecko

■ B-skupina: Srbsko, Ukrajina, Taliansko, Španielsko

■ C-skupina: Fínsko, Slovinsko, Grécko, Litva

■ D-skupina: Francúzsko, Slovensko, Lotyšsko, Bosna a Hercegovina

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav