Starenky by tromfli aj biatlonistov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. marca 2016, 09:11
  • Autor:vd

Jar a teplejšie lúče slnka inšpirujú k vychádzkam. Minulý týždeň vyšli do parčíku v Moravanoch nad Váhom starenky s novými palicami. Nie však francúzskymi, ale športovými, aké sa používajú na nordic walking. Koordinovať pohyby nôh s rukami ich učila Lea Michalčíková, inštruktorka zdravej chôdze.

„Najskôr sme sa rozcvičili na dvore nášho domova dôchodcov a potom zbehli dolu po vydláždenom chodníku smerom do parčíku,“ povedala jedna zo stareniek. Kolískou nordic walkingu je Fínsko. Z klasickej chôdze sa pomocou správne použitých ľahkých paličiek stal účinný tréning celého tela. Novodobý šport sa vyvinul z behu na lyžiach a v súčasnosti ho využívajú napríklad biatlonisti na letné tréningy. Porovnávať vrcholových športovcov s chôdzou stareniek však nie je možné. Jednoznačne by vyhrali babičky!

Ich nasadenie, technika a odhodlanie inšpirovali aj okoloidúcich Moravancov. „Je to dôkaz, že aj za málo peňazí sa dá urobiť zmysluplná a dlhodobo udržateľná aktivita. Celý projekt aj s kúpou palíc a zaplatením lektorky nás vyšiel na sto eur,“ skonštatoval Martin Cifra, riaditeľ Zariadenia pre seniorov v Moravanoch nad Váhom.

Dve starenky sa odtrhli od pelotónu a vykročili rýchlejšie. „Ja na prechádzku ani palice nepotrebujem,“ žartovala jedna z nich. Nové tréningové hodiny brali s vážnosťou, pochvaľovali si príjemné nabudenie po zimnom období.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 29. marca.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav