Beňovský zomrel ako 40-ročný, ale zažil viac, ako iní za celý život

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. októbra 2016, 08:31
  • Autor:vd

To je náš Beňovský – je názov novej reprezentačnej farebnej publikácie na kriedovom papieri, ktorú pri príležitosti osláv Dňa mesta Vrbové slávnostne uviedli v Dome kultúry. Jej tvorcovia – historici Ľubomír Bosák a Patrik Kýška – napísali a zostavili dielo odvíjajúce životné osudy i rodinné zázemie Mórica Beňovského, ktorý sa narodil v mestečku pod šikmou vežou. A nielen o tom je kniha, ktorej náklad je päťsto výtlačkov.

V tomto roku si Vrbové pripomenulo 270. výročie narodenia kráľa Madagaskaru, grófa M. Beňovského. Zároveň uplynulo 240 rokov od chvíle, keď ho Malgaši uznali za svojho kráľa a pred 230 rokmi predčasne zahynul ranený guľkou.

Ľ. Bosák s P. Kýškom preto vykonali ďalšie z historických diel, ktoré vedú nielen k oslave tejto osobnosti, ale aj k zamysleniu. „Obdivujeme najmä jeho vytrvalosť a húževnatosť. Dokázal sa vysekať z ťažkých a naoko neriešiteľných situácií, a to môže byť aj pre nás motivácia, pristupovať k životu aktívne a spolustvárňovať svet okolo nás,“ skonštatovali autori. „Druhá časť knihy nám aspoň v náznaku priblíži, aký obraz o sebe chcel slávny Vrbovčan zanechať. Podrobnejšie to môžeme zistiť pri pozornom štúdiu jeho Pamätí a ciest, ktoré sa svojho času stali svetovým bestsellerom a dnes sú kompletne dostupné aj v slovenčine,“ uviedli autori.

Kráľ Madagaskaru sa nedožil dlhého veku, zomrel ako 40-ročný, keď Francúzi poslali proti nemu trestnú výpravu na Madagaskar. Predchádzalo jej vyzbrojenie Malgašov za účelom vypudenia Francúzov z ostrova. Beňovský sa pustil do realizácie veľkolepých plánov. Uprostred pralesa, ale v blízkosti mora, začal budovať svoje nové hlavné „mesto“ – Mauretániu. Názov odvodil od svojho mena. Francúzi považovali jeho konanie za svojvoľné a vyslali proti nemu trestnú výpravu. Prvá im úspech nepriniesla, a tak v roku 1786 vyrazilo šesťdesiat najlepších vojakov z pluku pechoty dislokovaného v Pondicherry na východnom pobreží Indie. Na severovýchode Madagaskaru zakotvili 23. mája podvečer. Už nasledujúci deň Beňovský padol v boji pri obrane svojej opevnenej osady Mauretánia. Kanón, ktorý chcel použiť na obranu, zlyhal a domorodci sa rozutekali hneď na začiatku boja, pri prvých výstreloch z pušiek. Po troch dňoch prišiel na miesto poručík de la Salle s posilami pre trestnú výpravu. Našiel však len zhorenisko a nepochované telo ampansakabého (kráľa). Dal ho pochovať a nad jeho hrob zasadil dve kokosové palmy.

Ľ Bosák a P. Kýška v poslednej časti publikácie, ktorú nazvali Beňovský, ako ho videli iní, mapujú odraz jeho osobnosti v umení literárnom, dramatickom, hudobnom, výtvarnom aj filmovom. Považujú to za potrebné, lebo podľa nich umenie vie fakty podať sugestívnejšie ako strohá historiografia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 11. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav