Nad Gonovými lazmi vyskakovali huby

  • Spravodajstvo / Región
  • 5. novembra 2015, 08:34
  • Autor:vd

I keď sa zdalo, že v lese počas uplynulého víkendu rastú iba bedle a suchohríby, nebola to pravda. Idúc po turistických cestičkách i mimo nich mohol vnímavý hubár zavetriť známu zemito voňavú arómu húb, a tá ho zlákala do vlhšej dubiny.

Nad Gonovými lazmi či v sedle pod Kostelným vrchom neďaleko Hubiny spod hrubej vrstvy pestrofarebného lístia vykúkali najrozmanitejšie huby, všetky dokázali spoznať len ozajstní majstri. Toľko ich narástlo. Bežní zberači identifikovali hríb smrekový, suchohríb, plávku i muchotrávku – asi zelenú, pretože mala bielu, pod klobúkom žltohnedú dužinu, páchnucu ako zemiaky. Pod lístím sa krčili i snehovobiele guľôčky, zárodky budúcich klobúčikov neznámych húb, pripomínajúcich šampiňóny. Každý však hľadal kráľa všetkých kráľov – dubák. Lenže tie sa poschovávali…
Rôzne štúdie ukázali, že huby majú hneď niekoľko priaznivých účinkov na zdravie človeka. Majú protizápalové účinky, slúžia ako antioxidanty, ľuďom, čo sa často a radi rozčuľujú, vyrovnávajú tlak, znižujú cholesterol. Pomáhajú aj pri liečbe alergií, detoxikujú a pôsobia proti rakovine hrubého čreva. Niektoré sa dokonca používajú pri liečbe kožných a kĺbových ochorení.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 3. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav