Vrbové: Literárna súťaž na prahu dospelosti

  • Mladí dnes / Školy
  • 26. apríla 2017, 14:08
  • Autor:am

Literárna súťaž v písaní sci-fi poviedok s názvom Keď si vymýšľam dovŕšila krásnych osemnásť rokov. Vo štvrtok 20. apríla vyhlásili na Gymnáziu Jána Baltazára Magina vo Vrbovom jej víťazov, pričom jedným zo zúčastnených a dokonca i výhercov sa stal Argentínčan.

Tento rok boli témy sci-fi príbehov menej dramatické. Poviedky naplnilo viac optimizmu, vyskytovalo sa menej katastrofických scenárov typu koniec sveta, vymretie ľudstva. Študenti deje svojich príbehov „zachraňovali“ osobnosťami, ako sú vynálezcovia liekov či spasitelia ľudstva.

Jedinou umiestnenou žiačkou z Gymnázia J. B. Magina bola Noemi Kuliková, ktorá po minuloročnom víťazstve tento rok v druhej kategórii obsadila tretie miesto. „Znova som dostala nápad a povedala som si, že to napíšem. Bola to skôr psychologická téma, pričom príbeh sa odohráva v budúcnosti. Ide o človeka, ktorý zistí, že svet nie je celkom taký, ako si ho ľudia predstavujú, že on sám seba neovláda, ale je len bábkou v divadle,“ prezradila N. Kuliková, ktorá už premýšľala nad budúcnosťou a písaniu by sa chcela venovať skôr len ako koníčku.

Riaditeľ gymnázia František Glos je rád, že súťaž kontinuálne pokračuje. „Voľakedy sme si mysleli, že urobíme desať ročníkov a bude koniec, no súťaž stále beží. Každý rok máme okolo 300 príspevkov, rozšírili sme kategórie o jednu – práce v angličtine. No a prvý raz máme oceneného z Argentíny, čo je svojím spôsobom rarita. Teším sa, že súťaž bude ďalej pokračovať, a mladí ľudia, ktorí sú stále pri počítačoch, aj píšu,“ uviedol F. Glos, ktorý je hrdý aj na študentov jeho gymnázia. „Celý priebeh zabezpečovali naši študenti pod vedením Jaroslavy Kéryovej, vystupovali naši gymnazisti, ale aj žiaci základnej umeleckej školy. Mám z toho radosť, pretože to je príprava na život,“ dodal riaditeľ.

Noemi Kuliková obsadila tretie miesto.

J. Kéryová, koordinátorka literárnej súťaže, už koncom septembra ako prvé posiela propozície literárnej súťaže. Uzávierka je totiž v decembri a autori musia mať čas na zhotovenie prác. „Potom príspevky prerozdeľujem do troch kategórií a prepošlem porotcom, ktorí majú termín do konca januára,“ prezradila koordinátorka. Následne porotcovia vyberú mená troch víťazov a ďalších siedmich najlepších, ktorých príbehy napokon organizátori uverejňujú v zborníku. Tento rok ho pokrstili stuhnutou sopečnou lávou.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 25. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav