Veľké drámy malej obce

  • Spravodajstvo
  • 4. februára 2016, 15:37
  • Autor:Tibor Hlobeň

Čím menšia obec, tým viac si ľudia žijúci v nej vidia do okien či hrncov. Tie pohľady nebývajú vždy priateľské, v mnohých prípadoch víťazí starozákonné oko za oko pred tiež biblickým nastavením druhého líca. Nuž, nátura človeka je raz taká a slovenskej duše tobôž.

Aj malá obec Hubina v Piešťanskom okrese má svoje veľké drámy. Niektoré čerstvé, iné už obrastené burinou histórie. Žijeme v 21. storočí, čo sa doma uvarí, sa už dávno nekonzumuje len na miestnom kuchynskom stole, a tak sťažnosti križujú rôzne úrady štátnej správy, súdy i prokuratúru a niekedy sa ocitnú i na redakčných stoloch nášho týždenníka.

Robiť arbitra dvom stranám, presvedčeným o svojej pravde, je úloha temer až nadľudská. Byť svedkom sporu a pri ponáraní do jeho deja zistiť, že rovnaké maslo majú na hlave všetci jeho aktéri, a namiesto desaťminútovej zmysluplnej diskusie, riešiacej celú vec, si už viac ako pol roka dopisujú, sťažujú sa a obviňujú, je pre novinára však príliš lákavým sústom, aby sa s ním nepodelil so svojím čitateľom. V dobrej viere, že pomôže iným, aby vedeli, kedy radšej hamovať, než neskôr banovať!

Nevídali, jedno slovíčko


„Jednou z mnohých nezákonností a nemorálností, ktorými ma starostka Jana Myjavcová prenasleduje, je i zistenie Štátneho stavebného dohľadu, že som si bez povolenia vybudoval na svojom pozemku skleník bez súpisného čísla,“ prišiel sa do redakcie posťažovať Milan Fedák z Hubiny, dušujúc sa, že skleník nikdy nemal, a ani teraz nemá. Na mieste činu sme zistili, že priestor na pestovanie teplomilnejších rastlín v jeho záhrade nie je ohraničený sklom, ale fóliou. M. Fedák triumfoval: „Vidíte to a stavebný úrad obce vedie proti mne správne konanie o odstránení či dodatočnom povolení stavby!“

Do debaty sa zapojil aj jeho priateľ Marcel Geschwantner: „Skleník nikdy nemôže byť fóliovníkom, ako automobil nie je vlak. Certifikovaný odborník z oblasti stavebníctva predsa nemôže pomenovať fóliovník skleníkom. Stále sa stretávam s občanmi, ktorým je jedno, že sa veci nepomenúvajú správne. Potom je len samozrejmé, že totálnu anarchiu nazývame demokratickým a právnym systémom. Veď, ako povedala jedna kamarátka pani starostky, nevídali, jedno slovíčko.“

Ani som si nestihol poriadne vydýchnuť a dvojica Hubinčanov použila tromfové eso. V oznámení o začatí konania Jana Myjavcová uvádza, že je otvorené na základe výsledkov práce Štátneho stavebného dohľadu zo dňa 13. mája 2015. Ten vraj na podnet vlastníkov susedných nehnuteľností zistil existenciu skleníka. To rozčertilo M. Fedáka natoľko, že nelenil a na odbor všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Piešťanoch poslal oznámenie na susedov. Podozrieval ich, že nepravdivým obvinením spáchali priestupok.

Vyzbrojený fotografiami fóliovníka a štósom kópií žiadostí, oznámení, sťažností, odpovedí a odpovedí na odpovede som sa vrátil do redakcie. V ušiach mi zneli slová dvoch občanov obce Hubina: „Nie je vám podozrivé že stavebný úrad už z úradnej povinnosti nekoná? Konanie vo veci nelegálnej stavby sa má ukončiť do 30, maximálne do 60 dní. Táto lehota je dnes niekoľkonásobne prekročená.“

Z fóliovníka skleník preklepom


Nikdy som nepostavil ani kurník, moje jediné praktické stavebné skúsenosti spadajú ešte do minulého tisícročia, keď som v návale dobrosrdečnosti hádzal lopatou piesok do miešačky, keď švagor staval garáž. Takto vyzbrojený som si ešte doplnil „vzdelanie“ listovaním v stavebnom zákone a našiel nasledovnú definíciu: „Stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu.“ Potom mi už nerobilo problém diskutovať hoci aj s architektom a dozvedieť sa, že podľa vykonávacej vyhlášky ministerstva životného prostredia k tomuto zákona dokonca k definícii stavby stačí aj drobná úprava terénu.

Nič také som v Hubine nepobadal, aj keď priznávam, že v záhrade M. Fedáka som stál tesne po príchode prvého tohtoročného snehu. Otázky z redakčného e-mailu teda putovali na Obecný úrad v Hubine a Okresný úrad v Piešťanoch a v skratke zneli, čo s tým?

Pani starostka odpovedala v stanovenom termíne, ale neustále spomínala fóliovník na betónovom základe, skleník som v jej odpovedi najprv nevedel nájsť. Až na záver uviedla, že pri písaní oznámenia prišlo k preklepu a fóliovník označili ako skleník a dodala: „V konaniach zatiaľ nebolo pokračované, nie sú ukončené a nebolo v nich preto ani rozhodnuté. Pán Fedák sa totiž na ne bez ospravedlnenia nedostavil.“

Pani starostka vraj zavádza


S pocitmi Sherlocka Holmesa po rozuzlení najkomplikovanejšieho prípadu som „udrel“ na M. Fedáka a obvinil ho zo zavádzania. Volil som ale pomerne mierny slovník, lebo absolútny pocit víťaza kalil fakt, že moje oči ten betónový podklad nezachytili. Oslovený sa bránil: „Pani starostka ako vždy zavádza. Existujú dve konania, 27. 5. 2015 začala konanie vo veci nepovolenej stavby skleníka a 22. 7. 2015 začala konanie vo veci nepovolenej stavby fóliovníka.“ Odpoveď ma neuspokojila, preto som majiteľovi pozemku so stavbou nestavbou adresoval ďalšiu výčitku, citovanú zo Slovenských prísloví a porekadiel Adolfa Petra Zátureckého: „Zlodej kričí, chyťte zlodeja!“

Loptička na polovičke ihriska M. Fedáka dlho neostala. „Nepovolenú stavbu fóliovníka sme zlegalizovali. Preniesli sme ho do inej časti záhrady. Teraz je hlúposť vedenia obce Hubina ešte vypuklejšia,“ informoval ma emailom „nestranný“ z dvojice M. Geschwantner.

Strata orientácie


Stratil som záujem ďalej sa problémom zaoberať. Veď úlohou novinára je v prvom rade informovať tak, aby si čitateľ spravil vlastný názor, a iba jeden prst na označenie vinníka nestačil. Zmätok v orientačnom chaose deja zvyšovala i odkladaná návšteva u Igora Nicáka, prednostu Okresného úradu v Piešťanoch. Po tom všetkom mi pot vyrážal na čelo pri predstave sľúbeného vysvetlenia, prečo podanie M. Fedáka odbor všeobecnej vnútornej správy, ľudovo nazývaný priestupkový, založil.

Aby ste aspoň vy ostali v obraze, hneď na začiatku vás vyvediem z omylu. Priestupkári sú takí zavalení prácou, že po mojej naivnej otázke, či vôbec videli dáku záhradu v Hubine, prednosta len nadvihol obočie a vysvetlil, že na to nemajú čas, a navyše neriešili žiadne stavby, ale pátrali len po tom, či podnet šiel od susedov. Vec založili na základe tvrdenia z úradného spisu, že Stavebný úrad obce Hubina začal konať z vlastného podnetu. Pri ďalšom čítaní sa pravdepodobne stotožnili s teóriou J. Myjavcovej, že ďalší odsek o podnete susedov, ktorý podnietil k činnosti Štátny stavebný dohľad, je obyčajným preklepom.

Ako skončiť? Hádam ďalším biblickým citátom – Kto si bez viny, hoď kameňom? Alebo to nie je citát z Biblie?

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 2. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila