Topole pri drahovskej hati vyrúbali, nové stromčeky sa lámu

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2016, 10:42
  • Autor:am

Začiatkom roka sa obyvatelia piešťanského regiónu museli zmieriť s výrubom topoľov lemujúcich cestu k drahovskej hati. Sľúbená bola i náhradná výsadba, ktorej časť už je zrealizovaná. Okoloidúcich však veľmi neteší, mnohé mladé stromčeky nápor poveternostných podmienok nezvládli.

Obec Drahovce udelila súhlas na výrub topoľovej aleje, ktorá lemovala cestu k Hati Drahovce presne pred rokom, teda v októbri 2015. Vysoké stromy známe každému obyvateľovi regiónu napokon vyrúbali začiatkom tohtoročného februára. „Na prístupovej komunikácii a v objekte Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) sa nachádzalo 131 topoľov čiernych. Veľmi staré stromy v zlom zdravotnom stave napadali aj škodcovia. Predstavovali riziko pre obyvateľov i prechádzajúce autá,“ informoval vtedy Pavel Machava, hovorca SVP, ktorý je správcom komunikácie.

Platné rozhodnutie na výrub však podľa hovorcu ukladá povinnosť vysadiť 150 stromov na pozemkoch vo vlastníctve vodohospodárov. „Druhová skladba predpísaná úradom je pomerne pestrá, ide napríklad o lipu, dub, javor, čerešňu, orech, liesku,“ priblížil P. Machava. Čosi už pozdĺž cesty vyrástlo, avšak mnoho drevín ešte do pôdy nezasadili. „Časť výsadby sme zrealizovali sami v areáli hate, väčšiu časť náhradnej výsadby, teda 131 kusov stromčekov, rieši dodávateľ,“ uviedol hovorca.

Väčšina okoloidúcich si však pri prechádzaní cestou k drahovskej hati všíma, že mladé stromy sú uschnuté či polámané. Ešte minulý rok vodohospodári plánovali ošetrovať nové dreviny proti ohrýzaniu zvieratami, každému stromčeku mal byť najmä v lete dopriaty týždenný prísun desiatich litrov vody. Akým spôsobom sa však napokon starostlivosť uskutočňovala, sme sa nedozvedeli.

P. Machava však priznáva, že niektoré stromy bude nutné vymeniť. „Popri príjazdovej ceste bolo vysadených 44 stromčekov, je pravda, že časť, asi tretina, sa neujala. Po dohode s dodávateľom bude vymenená,“ prisľúbil hovorca. Ďalšiu výsadbu majú v areáli realizovať v priebehu jesene či jari, druhová skladba bude zodpovedať podmienkam rozhodnutia. Termín ukončenia výsadby bol určený do roka po skončení výrubu, čo je do mája 2017.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 18. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav