Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 27. apríla 2017, 08:03
  • Autor:pm

Vrtkavé aprílové počasie nemá vplyv len na nás ľudí, ale aj na ryby. Teplé dni, ktoré vystrieda ochladenie, to všetko má vplyv na kolísanie teploty vody. Preto sa stáva, že jeden deň na rybách je mimoriadne úspešný a na druhý sedíte bez záberu. Ryba je studenokrvný živočích, ktorý vníma zmenu teploty veľmi citlivo. Stačí pokles o jeden stupeň a ryba sa stáva apatickou k všetkému, čo jej ponúkneme. Naopak, pri stúpajúcej teplote sa stáva doslova pažravou a jej lov je úspešný.

Lov rýb v apríli


Od 16. apríla sa začala pstruhová sezóna. Lov na pstruhových vodách je povolený.

Niektoré revíry bývajú v prvých dňoch vystavené silnému rybárskemu tlaku a nadmernému výlovu. Pstruhy sa smú loviť prívlačou alebo muškárením. Pri prívlači sa oplatí používať najmenšie blyskáče s kolísavým, príp. rotačným pohybom a s krídelkami do dvoch centimetrov. Na väčšie exempláre sa odporúča použiť blyskáče s veľkosťou krídelka až do štyroch centimetrov. Úspešné býva aj vláčenie mŕtvou rybkou na jednoháčikovom systéme. Pstruhy sa zdržiavajú pri podomletých brehoch, koreňoch stromov, balvanoch, ale aj v hlbokých prúdoch a pod haťami.

Lov na živé nástrahy ako červy a podobne je na pstruhových vodách zakázaný.

Pstruhové revíry v našom okolí:



MO SRZ Vrbové
■ Holeška 2-0700-4-1
■ Podkylavka 2-2140-4-1 MO

SRZ Piešťany

■ Striebornica č. 2 2-2721-1-1
■ Modrovský potok 2-1320-1-1

Pri love na pstruhových vodách je nutné disponovať príslušným povolením.

Lov na kaprových vodách


V stojatých kaprových vodách platí stále všeobecný zákaz lovu rýb. Loviť možno len na tečúcich vodách a aj tu platí druhová ochrana rýb. Privlastniť si môžete napríklad amura, pleskáča zelenkavého, jalca hlavatého, mieňa, úhora, ostrieža, karasa, ploticu, belicu či červenicu.

Skúste mieňa


Mieň je jediným zástupcom treskovitých rýb žijúcim u nás. Jeho lov je spojený s treskúcimi mrazmi, ale uloviť ho možno aj teraz. V našom okolí ho možno nájsť hlavne v rieke Váh, ale už boli zaznamenané aj úlovky z kanálov.

Úlovok mieňa v tomto období určite poteší.

Aktívny je po zotmení alebo tesne pred ním a tiež počas sychravých dní. Studené a daždivé aprílové počasie je na lov mieňa vhodné. Práve studená voda, ktorá priteká z topiacich sa snehov, ho aktivuje k žravosti.

Je to mäsožravec a nakoľko je momentálne lov na rybku zakázaný, je nutné voliť alternatívu v podobe červov, ale veľmi sa osvedčil aj lov na mäso. Obyčajné bravčové mäso nakrájajte na pásiky, pokojne ho nechajte na slnku aj pár dní. Čím viac zapácha, tým lepšie. Použiť možno aj črevá z hydiny, pečeň a pod.

Udica na lov mieňa nemusí byť špeciálne zostrojená. Vhodný je kaprársky prút, háčik väčší, vlasec hrubší. Mieň nie je citlivý na jemnosť náčinia.

Táto pre mnohých neznáma ryba má veľmi chutné mäso a tiež pečeň. V posledných rokoch jej stavy u nás klesajú, preto bola mieňovi stanovená lovná miera 35 centimetrov.

Ak nemáte čas ísť na ryby, nenechajte si ujsť vysielanie internetovej relácie pre rybárov. Nájdete ju veľmi jednoducho pod názvom Rybárska televízia. Do jej vysielania sú zaradené aktuality priamo od vody, lovy, testovanie rybárskeho náradia, zaujímavé rozhovory s úspešnými rybármi. V najbližšom období sa zmení aj vysielací čas Rybárskej televízie. Premiéra bude už každý piatok a sme tu pre všetkých rybárov.

Neváhajte nás preto kontaktovať na našej fanpage Rybárska televízia na Facebooku alebo e-mailom na relacia@sports.sk. Veríme, že v našej Rybárskej televízii si nájdete všetko, čo potrebujete na vylepšenie vášho lovu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila