Nielen v Lopašove sú úplne závislí od dažďa

  • Spravodajstvo
  • 27. septembra 2017, 01:53
  • Autor:Viera Dusíková

Slovenskí poľnohospodári odhadovali na začiatku žatvy tohtoročnú produkciu obilnín na 2,5 milióna ton, čo je asi o dvadsať percent menej ako minulý rok.

Vlaňajšia úroda však bola rekordná, preto porovnávanie nie je celkom namieste. Slovenská spotreba obilnín dosahuje zhruba 1,5 milióna ton. Ďalší milión mal byť podľa odborníkov k dispozícii na vývoz. V Dolnom Lopašove však matematika nepopustí: jačmeň svojím odberateľom nemôžu pre neúrodu uvoľniť v požadovaných množstvách.
Ako sú spokojní s tohtoročnou žatvou poľnohospodári? Za tých, čo sejú a žnú v Piešťanskom okrese, hovorí agronóm PD v Dolnom Lopašove Dušan Neumann: „S úrodou naozaj nemôžeme byť spokojní. Také dlhé a intenzívne sucho si história nášho družstva nepamätá. Keďže nemáme možnosť zavlažovania, sme úplne závislí na zrážkovej vode.“ Uviedol aj príklad: „Tridsaťročný priemer mesačných úhrnov od januára do augusta v našej oblasti je 356 milimetrov, u nás tento rok za to isté obdobie napršalo iba 152 mm. V máji napríklad u nás napršalo 17 mm, ale väčšinou len v dvojmilimetrových dávkach, čo je pre porasty minimálne využiteľné, pričom priemer za máj je 64 mm.“
Slabé zrážky zapríčinili, že lopašovský potok vyschol úplne. „Vyschnutie potoka sa podpísalo najmä na jarinách. Kým vlani sme u jačmeňa jarného dosiahli úrodu 6,6 t/ha, tento rok to bolo len 4,7 t/ha. U pšenice ozimnej klesli výnosy zo 7,81 t/ ha na 5,89 t/ ha a u repky ozimnej zo 4,7 t/ ha na 3,7 t/ha. Určite to v rámci suchom postihnutej oblasti patrí medzi lepšie výsledky, ale tešiť sa nie je prečo.“
Hoci v posledných dňoch prší, úroda kukurice a repy bude veľmi slabá. „Navyše sme už 35 hektárov kukurice museli spracovať na siláž, aby sme mali dostatočné množstvo na kŕmenie. V cukrovej repe pravdepodobne zažijeme jednu z najhorších úrod,“ upozornil D. Neumann.
Špecifikom tejto sezóny je to, že sucho postihlo len určité oblasti najmä západného Slovenska – aj keď tie najúrodnejšie. To znamená, že priemerné úrody v rámci Slovenska by nemali mať podľa lopašovského agronóma až taký prepad: „Pre svoje potreby budeme mať zrna dostatok. Bohužiaľ, zakontrahované množstvá, najmä u jačmeňa, nie sme schopní dodržať a nie každý odberateľ je ochotný uznať vyššiu moc z dôvodu sucha.“
Po daždivom víkende v dňoch 16.-17. septembra sa nálada poľnohospodárov trochu zlepšila, pretože vtedy im napršalo okolo 35 mm. Dážď aj v nasledujúcich dňoch totiž dal konečne predpoklad pre vzídenie repky. „Dúfame, že ešte dostatočne spevnie na prezimovanie,“ skonštatoval agronóm. Ako dodal, mokrá pôda zber úrody kukurice či repy a ani jesenné práce nezbrzdí.
„Keďže patríme k lepším družstvám, úskalia tohto roka prekonáme. Navyše, máme za sebou niekoľko úspešných ročníkov, keď sme zaznamenali historické úrody. Bohužiaľ, ceny za komodity vôbec nekopírujú realitu a mnoho dobrých družstiev, vrátane nás, žije v podstate len z dotácií. Keď si uvedomíme ich nevyrovnanosť a pozrieme sa na ceny poľnohospodárskych produktov v rámci krajín Európy, musí byť každému jasné, že ťaháme za kratší koniec. A je veľkou otázkou, koľko neúspešných rokov je slovenské poľnohospodárstvo schopné vydržať,“ upozorňuje na alarmujúci stav agronóm družstva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav