Namiesto aquaparku majú iba nenaplnené sľuby

  • Spravodajstvo
  • 13. septembra 2017, 00:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Niekdajšie legendárne kúpalisko Sĺňava i napriek nedávnym prísľubom developerskej spoločnosti Immocap Group naďalej ostáva rajom bujnejúcej náletovej zelene.

Podľa slov starostky Banky Tatiany Julinyovej majiteľ pozemkov namiesto stavby rozdáva len plané sľuby. A tak jediné, čo sa v chátrajúcej niekdajšej pýche vodnej turistiky v regióne za dlhé roky postavilo, je nový plot, ktorý pozemky obkolesuje.
Kúpalisko Sĺňava predala Obec Banka v roku 2006 spoločnosti Bana Thermal, ktorá plánovala na jeho mieste postaviť hotel s wellness centrom, vodnými atrakciami, bazénmi, reštauráciami, kongresovými priestormi, vonkajšími atrakciami i mestskú pláž a nákupnú zónu. Vtedy bolo kúpalisko ešte plne funkčné. Projekt však ostal len na papieri a kedysi obľúbené kúpalisko nechal jeho nový vlastník schátrať.
Kúpnopredajná zmluva obsahovala aj klauzulu o sankcii, ak majiteľ svoj zámer nebude v určitom termíne realizovať. Podľa nej mala obec v takomto prípade možnosť pozemky za určitých podmienok odkúpiť späť. V roku 2014 si Banka aj toto právo osvojila a ponúkla developerovi 400-tisíc eur.
Situácia sa v roku 2015 spočiatku vyvíjala nádejne. Vlastník ponuku prijal a s optimizmom sa vtedy vyjadrovala i starostka T. Julinyová: „Chceme miestu prinavrátiť pôvodné využitie, žiaden aquapark to ale nebude. Ak pozemky získame, postavíme tu moderné kúpalisko s plaveckým, zážitkovým, ale i bazénom pre najmenších. A hlavne tak, aby bolo vstupné prijateľné i pre bežných ľudí. Drahé aquaparky si množstvo ľudí nemôže dovoliť.“
V závere toho istého roka sa však všetko zmenilo a na parcely nabehli nákladné autá. Nový vlastník pozemkov, spoločnosť Bana Balneo, ich začal čistiť od náletovej zelene. Na jar roku 2016 sa okolo pozemkov objavilo i nové oplotenie. A podľa vtedajšieho vyjadrenia starostky vraj investor prisľúbil, že do niekoľkých mesiacov sa začne proces stavebných povolení pre vybudovanie kúpaliska.
A keďže v súčasnosti je už jeseň 2017 a podľa prísľubov investora na verejnom stretnutí s obyvateľmi obce Banka v roku 2016 mal na stavbe v tomto období panovať čulý stavebný ruch, obrátili sme sa na T. Julinyovú s otázkou, či sa nejakým spôsobom sľuby investora napĺňajú. „V podstate nič nové sa nedeje, stále sú to z ich strany iba sľuby,“ povedala nám starostka.
Doposiaľ na parcelách kedysi vyhlásenej Sĺňavy v jednej jej časti vznikla akurát drobná rodinná zástavba a vládu v priestoroch niekdajších bazénov za pomoci náletovej zelene prevzala príroda.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav