V spojenej škole bubnovali proti násiliu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. novembra 2016, 09:04
  • Autor:am

Zabavili sa, no poukázali pritom na dobrú vec. Deti zo Spojenej školy v Piešťanoch sa v stredu 16. novembra zapojili do akcie s názvom Aby bolo deti lepšie počuť. Priestormi školy sa preto ozývalo bubnovanie, a to pri príležitosti svetových dní pripomínajúcich hrozbu násilia a sexuálneho zneužívania detí.

Na Bubnovačku si deti pripravili bubny, hrkálky, misy, hrnce, varechy, strúhadlá, škrupinky z kokosového orecha, plastové fľaše, hrnce, papierové rúrky a škatule, paličky, plechovky, činely, triangle, tamburíny. Vyučujúca Jana Kvaková, keďže jej syn je bubeník, priniesla reálne bicie a pod jej vedením si deti vyskúšali rôzne rytmy a dirigovanie. Deti zaujali aj netradičné rytmické nástroje – misky so sklenými guľôčkami a s cestovinami, ktoré pripravila učiteľka Jana Hodulová.

Podujatia sa zúčastnila celá škola, deti sa zhromaždili v jednej triede. „Učiteľky najskôr deťom objasnili dôvody, pre ktoré sa Bubnovačka koná. Potom v debate vysvetlili, čo je to týranie, detská práca, sexuálne zneužívanie a obťažovanie a ako sa im brániť. Tiež sme si pripomenuli práva detí. Deti si vyskúšali rôzne rytmické nástroje, nacvičovali spoločné bubnovanie podľa rytmu,“ informovala J. Hodulová. Podľa nej žiaci majú veľmi radi hudbu, rytmus majú v tele, takže bubnovanie im išlo na jednotku. „Atmosféra bola hlučná a veselá. Veríme, že sme bubnovaním prispeli na dobrú vec a hlas týraných a zneužívaných detí bude silnejší,“ uviedla J. Hodulová.

Znevýhodneným deťom podobné akcie prospievajú rôznymi spôsobmi. „Prejavili solidaritu a účasť s týranými a zneužívanými deťmi. Tiež sa zapojili k mohutnému hlasu všetkých bubeníkov v tento deň, aby hlas nešťastných a smutných detí bol vypočutý a aby si pred ním nezatvárali uši dospeláci, ktorí môžu ich život ochrániť a zlepšiť,“ zamyslela sa J. Hodulová.

Bubnovačku v Piešťanoch zorganizovalo Centrum Slniečko z Nitry pri príležitosti troch významných dní, a to 19. novembra – Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí, 18. novembra – Európskeho dňa ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním a 20. novembra – Svetového dňa detí. Hlavným cieľom podujatia sa stalo motto: „Aby bolo deti lepšie počuť.“ Najdôležitejšie však je, aby bolo počuť deti týrané, zneužívané na sex a prácu, deti, ktoré nemajú to šťastie žiť pekné detstvo.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 22. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav