V Piešťanoch vlani zosobášili 171 párov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. februára 2017, 09:40
  • Autor:am

Postaviť sa pred oltár a spečatiť svoju lásku prísľubom vernosti a oddanosti mnohí považujú za jeden z najvýznamnejších životných krokov. Druhú februárovú nedeľu kalendár pripomína Svetový deň manželstva. Piešťanský týždeň preto zaujímalo, koľko sobášov sa v Piešťanoch minulý rok uzatvorilo a kde všade si mladomanželia povedali svoje „áno“.

Mladí ľudia vraj čoraz častejšie odmietajú predstúpiť pred oltár či matričný stôl a žijú takpovediac „nadivoko“. Hovorí o tom aj štatistika piešťanskej radnice, i keď súvisieť to môže s klesajúcou populáciou v kúpeľnom meste. V roku 2014 uzatvorilo manželstvo 160 dvojíc, z nich 77 si svoje „áno“ povedalo pred oltárom a 83 na matričnom úrade. O rok neskôr počet sobášov o čosi stúpol, manželstvo uzatvorilo 185 dvojíc, pričom vzrástol aj počet cirkevných sobášov na 96. Oproti tomu sa „úradne“ vzalo len 89 párov. Vlani počet sobášov opäť klesol. Svoje „áno“ si piešťanskí zaľúbenci povedali 171-krát, z toho 80 dvojíc sa postavilo pred oltár a 91 absolvovalo sobáš na matričnom úrade. Dvadsať rokov dozadu, v roku 1996, sa v Piešťanoch sobášilo 214-krát. Cirkev oddala 118 dvojíc a úrad 96.

Zo spomínaných 91 úradných sobášov v roku 2016 bolo 19 uzavretých na inom mieste, ako je určená sobášna miestnosť. Netradičný sobáš bol na letisku, golfovom ihrisku alebo priamo v parku. Ostatné boli v hoteloch a reštauráciách – Thermia Palace, penzión Diana, hotel Park, Panoráma, Rybársky dvor, Elektrárňa, Muškát, hotel Piešťany. „Občas sa stáva, že majú snúbenci požiadavku na určité dátumy, výročie zoznámenia sa. V Piešťanoch sa sobáši kedykoľvek, keď snúbenci požiadajú. V pracovné dni, soboty, a už boli aj nedele,“ uviedla Eva Bereczová, hovorkyňa mesta Piešťany.

Žiadosť o uzatvorenie manželstva podávajú na matričnom úrade obaja partneri. Okrem nej musia predložiť rodné listy, občianske preukazy, prípadne iné dokumenty ako rozsudok o rozvode či pri vdovcoch a vdovách úmrtný list bývalého manžela. Všetky doklady musia byť na matrike najneskôr 14 dní pred uzavretím manželstva.

Poverenie sobášiť má v Piešťanoch primátor Miloš Tamajka, viceprimátor Michal Hynek a poslanci Martin Valo, Jozef Malík, Andrej Klapica, Tomáš Hudcovič a Martin Cifra. Práve jeho sme sa pýtali, aké dojmy má zo sobášenia zamilovaných dvojíc. „Stáť pred mladomanželmi je v prvom rade zodpovednosť, ale aj vzrušenie. Je to veľký deň pre mladý pár. Všetci, ktorí máme podiel na tom, že zo snúbencov sa stanú manželia, sa snažíme tento moment urobiť čo najkrajším. Uvedomujeme si, že priebeh a úroveň sobášneho aktu môžu spomienky na tento deň umocniť. Aj menšia chyba môže spôsobiť trápny moment. Mám za sebou množstvo sobášov, no musím sa priznať, že mám trému pred každým z nich, akoby to bol prvý. Od kolegýň z matriky sa snažím zistiť niečo viac o mladom páre a potom si upravím svoj príhovor. Je príjemné sledovať mladomanželov, ako z nich vyžaruje láska,“ uviedol M. Cifra.

Poslanec zaspomínal tiež na zážitky. Milá situácia sa vraj často opakuje pri recitácii básne potom, čo si mladomanželia už povedia svoje „áno“. „Keďže mladomanželia stoja v prvom rade, tak túto situáciu vidí iba málo ľudí. Prvá strofa začína slovami ‚buď dobrá k nemu, dobrá k nemu buď‘, a vtedy ženích dá svojej polovičke veľavýznamne najavo, kto bude doma pánom. No vzápätí začína druhá strofa ‚buď dobrý k nej‘. To využije nevesta a dvojnásobne to svojmu ženíchovi vráti. Celé to sprevádza smiech,“ poznamenal poslanec. Rovnako je vraj zaujímavé sledovať svadobných rodičov. „Svadobné mamy sú prirodzene dojaté už od začiatku, no v závere aktu často slzia aj hrdí otcovia, ktorí viedli svoju dcéru k sobášu. Je to pozitívna emócia, ktorej sa netreba brániť a ani sa za ňu hanbiť,“ dodal M. Cifra.

Myšlienka oslavovať manželstvo sa zrodila v americkom meste Baton Rouge v štáte Louisiana v roku 1981. Pripomíname si krásu, vernosť, obeť a radosť v manželskom živote. Manžel a manželka sú symbolicky videní ako dve sviečky, ktoré dávajú životu svetlo. Pár je spojený srdcom a ich láska je sila, vďaka ktorej sú úspešní, životodarní a inšpiráciou pre ostatných.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 7. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila