Rebecce zaspievajú Vrbovskí víťazi aj C. Buckingham

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. novembra 2016, 11:01
  • Autor:am

Malá veľká bojovníčka, sedemročná Rebecca z Krakovian, sa napriek ťažkému osudu na svet díva usmiatymi očami, vlastným úsilím sa deň čo deň po krôčikoch približuje k svojmu snu, no významne uľahčiť cestu jej môžu v piešťanskom Adeli Medical Centre. Nedeľného benefičného koncertu v Dome umenia, ktorého výťažok poputuje na financovanie jej rehabilitácie, sa môžu zúčastniť všetci, ktorým osud Rebecci nie je ľahostajný.

Rebecca sa narodila predčasne v 32. týždni tehotenstva. Od narodenia cvičila Vojtovu metódu pre hypotóniu telíčka, teda znížené napätie svalstva. V šiestom mesiaci začala chodiť na plávanie i na hipoterapiu, no keďže bola príliš maličká, na koňa ju zo začiatku polohovali len v ľahu a až neskôr ju dávali do sedu.

Rebeccini rodičia svoju dcéru po prvý raz priviedli do piešťanského Adeli Medical Centra, keď mala dva roky, a odvtedy pravidelne približne trikrát ročne terapie opakujú. V troch rokoch Rebecce diagnostikovali detskú mozgovú obrnu, v skratke DMO.

Tieto tri písmenká možno znejú hrozne, ale rodičom sa tým nič nezmenilo. Stále majú doma malú bojovníčku, ktorá aj napriek ťažkému osudu všetko zvláda s úsmevom a rozdáva lásku naokolo. Ona je tá, ktorá dodáva energiu svojmu okoliu, aj keď by to malo byt úplne naopak.

Okrem Vojtovej metódy, Bobath cvičenia, plávania, hipoterapie, deveny terapie v maďarskom Ostrihome, rehabilitáciám v Dunajskej Lužnej, cvičeniam v Bratislave a rehabilitáciám v Adeli pravidelne navštevuje aj Neurorehabilitačné zariadenie v Maďarsku. Od septembra 2016 je integrovaná na Základnej škole Krakovany, pričom učiteľský zbor spolu s vedením školy robia všetko, aby sa jej v škole páčilo a bola zaradená medzi ostatných žiakov.

Rehabilitácie v Adeli posúvajú Rebeccu vpred. „Jej progres je úžasný, ale, samozrejme, ako to u detičiek s DMO býva, aj veľmi pomalý. Terapiu je potrebné opakovať viackrát do roka,“ uviedla Stanislava Horvátová, zástupkyňa Adeli Medical Centra.

Výťažok z benefičného podujatia poputuje na financovanie rehabilitácie v Adeli.

I keď rodina nie je sociálne slabá, všetky tieto finančne nákladné terapie a rehabilitačné pomôcky nemá možnosť financovať z vlastných zdrojov. Vďaka podpore svojho okolia, rodiny a priateľov má Rebecca šancu bojovať so svojím osudom.

Možno niekomu príde na um otázka, čo Rebecce z toho všetkého najviac pomohlo? Jej mama Mária tvrdí, že je úplne jedno, čo jej pomohlo najviac, pretože vďaka tejto kombinácii je Rebecca tam, kde je. A či to nie je zbytočné, keď ešte nechodí sama? Odpoveď znie – nie. Nie je, pretože nič, čo robíte pre svoje deti, nie je zbytočné!

Podporiť malú bojovníčku môžete už v nedeľu 13. novembra o 17.00 h v Dome umenia Piešťany. Tretieho ročníka koncertu s názvom Rebeccin krok vpred sa moderátorsky ujme dvojica Dominika Dadíková a Roman Juraško. Svoju tvorbu predvedú hudobníci Celeste Buckingham, Matěj Vávra, Juraj „Ďuri“ Hnilica, Vrbovskí víťazi, Itcho Pčelár a Jamestown a predstaví sa aj DFS Krakovanček.

Výťažok z benefičného koncertu bude použitý na Rebeccinu liečbu v Adeli Medical Centre Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav