Piešťanský zubár a ornitológ P. Kaňuščák slávi 80-tiny

  • Kultúra a spoločnosť
  • 27. mája 2015, 15:36
  • Autor:Kornel Duffek

Známy piešťanský stomatológ a ornitológ Pavel Kaňuščák tento týždeň oslávi životné jubileum – osemdesiat rokov.

Narodil sa 28. mája 1935 v Prešove v rodine gréckokatolíckeho farára. Jeho otec začiatkom päťdesiatych rokov odmietol v zmysle vtedajšej doktríny vládnej moci prestúpiť do pravoslávnej cirkvi, čo spôsobilo problém celej rodine. Vyvrcholilo to núteným vysťahovaním do Čiech. Ako bolo v totalite zvykom, trest sa prenášal aj na deti. Pavlovi nedovolili dokončiť Lekársku fakultu Karlovej univerzity v Prahe. Najskôr musel ísť na ročnú „prevýchovu“ prostredníctvom fyzickej práce. Zamestnal sa v Severočeských baniach, ťažobná lokalita Bílina.
Po ukončení štúdií v roku 1960 prichádza pracovať do Piešťan ako zubný lekár. V tom čase bolo dokončené prehradenie Váhu a vznikla rozsiahla vodná plocha – Sĺňava. Mladého stomatológa zaujalo vodné vtáctvo, ktoré sa objavovalo najmä na jarnom a jesennom ťahu na novovytvorenom jazere. V roku 1962 vstúpil do Československej ornitologickej spoločnosti. O rok neskôr v Národnom múzeu v Prahe zložil skúšky zo znalosti vtáctva, ktoré ho oprávňovali zapojiť sa do krúžkovania pre vedecké účely. Ešte v roku 1963 napísal svoj prvý odborný príspevok. V súčasnosti ich má na svojom konte už vyše sto.
Ornitologické pozorovania priniesli neraz veľmi zaujímavé výsledky. Napríklad v roku 1971 P. Kaňuščák zdokumentoval výskyt trasochvosta žltého talianskeho. Táto geografická forma dovtedy nebola evidovaná na Slovensku. Zvláštnu pozornosť venoval aj strakošovi červenohlavému, ktorý tu dosahoval severnú hranicu svojho rozšírenia. Dnes sa tento druh v našom regióne už vôbec nevyskytuje.
P. Kaňuščák pomerne skoro – už v roku 1975 – vydáva svoju prvú publikáciu vo Vydavateľstve Slovenskej akadémie vied pod názvom Avifauna širšieho okolia Piešťan. Územie, ktoré sledoval, vymedzil údolím Váhu od Nového Mesta nad Váhom až po Hlohovec. Ďalšiu knihu jubilanta pod názvom Vtáky širšieho okolia Piešťan vydalo Balneologické múzeum (2007). Opísal v nej výskyt 276 druhov vtákov, ktoré pozoroval sám alebo našiel o nich záznam v odbornej literatúre. Do tlače má pripravenú aj tretiu knihu s najnovšími údajmi o vtáctve skúmaného regiónu s vlastnými farebnými fotografiami.
V poslednej dobe sa P. Kaňuščák začal zaujímať aj o vážky, s ktorými sa často stretáva pri svojich exkurziách do prírody. Aj im venoval niekoľko článkov, doplnených fotografiami.
Do budúcich rokov želáme jubilantovi veľa radosti zo svojej záľuby, v ktorej dosiahol profesionálnu úroveň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav