Neseďte doma, poďte v sobotu na Blatový pochod!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. novembra 2016, 08:53
  • Autor:vd

Už v sobotu 19. novembra si môžete dobrovoľne umazať svoje turistické či iné terénne topánky na Blatovom pochode. Ako vždy – organizujú ho piešťanskí turisti, tento rok už po tridsiaty ôsmy raz. Zraz je na železničnej stanici pri Vrabcovi, cieľ na Jašteri v Hlohovci. Nik z účastníkov sa však nemusí premáhať, ak si na tridsaťkilometrovú túru netrúfa. Pokojne sa môže vyviezť aj na Havran. Odtiaľ je to k Jašteru už len na skok – asi osemnásťkilometrový.

Na začiatky obľúbenej akcie si zaspomínal jej súčasný šéf Jaroslav Böhm z Klubu slovenských turistov Piešťany – Bezovec: „Viem, že práve blato niektorých ľudí odrádza, ale z osobnej skúsenosti môžem potvrdiť, že ide o vynikajúcu akciu. Raz, niekedy na jej začiatku, keď sme vyrážali spolu s nestorom mladých turistov Jarkom Mihálikom z bývalého piešťanského pionierskeho domu, dnešného Centra voľného času Ahoj, sa ešte tento pochod nevolal blatovým. Pomenovali sme ho len Havran – Jašter. Ale v tú jeseň nám počas celej túry vytrvalo pršalo. Brodili sme sa do nitky zmoknutí bahnom a ktosi z partie zakričal: ‚Šak to je hotový blatový pochod.‘ Bola to veta, čo mení dejiny – v tomto prípade aj názov dnes už historickej turistickej pochôdzky okolitou prírodou Považského Inovca. Je krásna, aj keď v novembri sa krásnou zdá byť len silným optimistom. Po túre, špekáčiku a štamperlíku býva optimistom takmer každý správny turista.“

Trasa nie je náročná, môžu ju zvládnuť aj deti. Je tam len jedno miernejšie stúpanie. Celé prevýšenie 30 kilometrov dlhej púte je 745 metrov. Ide sa od piešťanskej železničnej stanice (štart od 7.00 do 9.00 h) na Havran, Humništia, Svrbickú plešinu, Holý vrch, Ovčiu skalu, Hlohovec Soroš, Hlohovec Jašter. Cieľ je vo Vieche Jašter na Starej hore o 17.00 h.

„Z Piešťan sa dá sa ísť na Havran aj autobusom a odtiaľ pešo na Jašter. Je to 18 až 20 kilometrov. Očakávame, že na Blatový pochod príde aj tento rok okolo šesťdesiat ľudí. Máme aj „štamgastov“, starých pánov, ktorí do Piešťan pricestujú každoročne z Bratislavy, Popradu i z Prievidze. Netreba sa nechať odradiť blatom, veď ide o Blatový pochod,“ zdôraznil piešťanský turista. Topánky potom treba nechať na suchom mieste a blato odpadne samo na ďalšej pochôdzke prírodou.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila