Mamičky v Piešťanoch a vo Vrbovom nosili deti

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. októbra 2016, 09:09
  • Autor:am

Prvý októbrový týždeň oslavovali rodičia z celého sveta radosť z nosenia svojich detičiek na počesť Medzinárodného týždňa nosenia detí (MTND). Na Slovensku sa toto podujatie uskutočnilo po štvrtý raz, mestá Piešťany a Vrbové mali premiéru. Rodičia sa so svojimi ratolesťami zúčastnili prednášok, workshopov, ale aj sprievodov.

MTND v Piešťanoch odštartoval v nedeľu 2. októbra workshopom viazania a nosenia s Adrianou Kráľovou prezývanou Kengurka a voľnou diskusiou s laktačnou poradkyňou Janou Michálkovou v Materskom centre Úsmev. Workshopu sa zúčastnilo deväť mamičiek s detičkami a dokonca jeden otecko. Mamičky zaujímali otázky o nosení, ako napríklad, či je vhodnejšia šatka alebo nosič, odkedy sa môžu detičky nosiť. „Hovorili sme si o nosení detí vo všeobecnosti, o tom, aké oblečenie na nosenie detí je vhodné pre matku aj dieťa, ukázali sme si základný úväz, ako v ňom dojčiť a mať pritom voľné ruky. Atmosféra na prednáške bola príjemná, maminky boli veľmi vnímavé a šikovné,“ uviedla A. Kráľová, ktorá témou rodičovstva žije. Spolu s laktačnou poradkyňou rozdávali aj cenné rady ohľadom dojčenia. Zatiaľ čo sa mamičky vzdelávali, ich deti sa hrali alebo pokojne spinkali. V materskom centre bolo v nedeľu naozaj veľmi veselo.

Podujatie malo pokračovať už v utorok, no pre nepriaznivé počasie sa plánovaný sprievod odložil na piatkové popoludnie. Približne dve desiatky mamičiek, jeden nosiaci otecko a dokonca aj rodina so psom sa stretli pred Domom umenia, odkiaľ sa vybrali okolo barlolámača a pešiu zónu až na Námestie slobody. Sprievod obohatený o jemné detské mrnčanie zaujal mnohých okoloidúcich a viacerým vyčaril úsmevy na tvárach. Vo finále pochodu vyžrebovali tombolu.

Vrbové: Účastníčky si zhotovili aj pamätnú fotografiu.

Organizátorka Veronika Smininová Piešťanskému týždňu objasnila, prečo je dobré deti nosiť: „Bábätká sú odmalička v bruchu. Sú zvyknuté na to, ako mama chodí, na jej pohyb, tlkot srdca, spánok. Keď sa potom dieťa narodí, zrazu to nemá. Nosením sa mu to vynahrádza, je v bezpečí, má ergonomickú polohu, pri dojčení je priamo pri zdroji. Bábätko je potom odvážnejšie, pokojnejšie.“ Ak by niekto predpokladal, že mamičky z nosenia bolia kríže, mýli sa. „Keď nosíte dieťa hodinu na boku, bolí vás všetko. Takto bábätko sedí na bedrách a šatka jeho váhu rozloží,“ povedala V. Smininová. Nosenie je vraj veľmi praktické pre nedostatočne riešené bezbariérové prístupy do budov, no pre samotnú matku je to nezameniteľné aj z emocionálnej stránky. „Je to neskutočný pocit mať dieťatko pri sebe. Kedykoľvek chcete, bábätko objímate, bozkávate, jašíte sa, smejete,“ dodala V. Smininová.

MTND sa uskutočnil aj vo Vrbovom. Vo štvrtok 6. októbra tam využili opačné garde, hneď ráno sa mamičky stretli a užili si pochod. Ten vystriedal workshop v mestskom spoločenskom klube na tému Nosenie a dojčenie nám uľahčuje život.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 11. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav