Krásny zovňajšok na stužkovej nemusí zruinovať rozpočet

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. novembra 2016, 09:02
  • Autor:am

Každá mladá slečna by sa aspoň na chvíľu chcela stať princeznou. A práve taká noblesná príležitosť, akou je stužková slávnosť, jej to umožní. Investícia do profesionálnej vizáže sa však môže vyšplhať na stovky eur, čo mnohé rodiny svojim maturantkám nemôžu z rodinného rozpočtu uvoľniť. Piešťanský týždeň preto oslovil odborníčky, ktoré radia, ako sa z dievčat môžu stať dámy aj za málo peňazí.

Mladé ženy sa chcú blysnúť v zaujímavých večerných róbach. Tohtoročné trendy sa podľa modelky Michaely Dihlovej nesú v duchu jednoduchosti a prevažne jednofarebných kúskov. „V dnešnej dobe nie je jednoduché naraziť na šaty, ktoré by sedeli dievčaťu a ešte v lepšom prípade aj jej peňaženke. Je však veľa obchodných reťazcov, kde si určite vyberú za rozumnú cenu a zostane tak na nejaké doplnky, ktoré sú tiež nevyhnutnou nutnosťou každého večerného outfitu, napríklad šperky, topánky alebo kabelka,“ povedala modelka.

Keď si idete vyberať šaty na akúkoľvek príležitosť, je podľa modelky dobré mať so sebou niekoho, kto vás vidí aj z opačného pohľadu a móde trochu rozumie. Predavačky v obchodoch vraj nie sú vždy objektívne, musia myslieť najmä na predaj, takže dievčatá pochvália, aj keby im šaty nesadli. „Sama však viem, že názor druhého človeka je síce dôležitý, ale najmä ide o váš vlastný pocit. Pocit človeka, ktorý bude v šatách celý večer. Musíte sa v nich cítiť dobre, pohodlne a šaty by hlavne mali lichotiť postave a zvýrazňovať to, čo je na vás pekné a má byť vidieť, a schovať zasa to, čo by vidieť byť nemalo,“ uviedla M. Dihlová.

Ak si idete vyberať šaty podľa svojich finančných možností, myslite na to, že aj menej je niekedy viac. Prezdobeným a zbytočne „načechraným“ šatám už odzvonilo. „V dnešnej dobe sa kladie dôraz skôr na jednoduché strihy a splývavé látky. Inšpirujte sa u rôznych návrhárov a v prípade, že sa rozhodnete si šaty požičať, vyhľadávajte salóny, ktoré sa vyslovene nezaoberajú len svadobnými šatami. Skúste zavítať do salónu, kde majú väčší výber spoločenských šiat. Môžete si vyskúšať hŕbu typov, a tak zistíte, ktorý vám najlepšie sedí. Bohužiaľ, ceny v niektorých salónoch vyžadujú so sebou nielen poradcu, ale aj sponzora,“ zamyslela sa modelka. Tento rok podľa nej letia priesvitné látky, čipky a šifón, ale aj hladké úplety. Najviac však záleží na type dievčaťa. Romantička sa bude najlepšie cítiť v čipke a športový typ zasa v hladkej róbe. „A hlavne nezabudnúť na dobrú náladu. Veď krásny úsmev vyzdvihne každý, aj jednoduchý outfit,“ dodala M. Dihlová.

Dôležitá je i úprava vlasov. Podľa kaderníčky Lucie Palušovej sa „nosia“ vlasy vyrovnané, prípadne jemne zvlnené žehličkou, čo mladé slečny zvládnu aj doma s pomocou kamarátky. Aj rozpustené vlasy sa podľa nej do spoločnosti hodia.

K stužkovej slávnosti patrí aj dokonalý make-up. Podľa kozmetičky a vizážistky Ľubomíry Nedorostovej líčenie, ktoré má zdobiť budúcu maturantku, by jej nemalo pridať na veku, mala by ostať sama sebou a pôsobiť síce stále mlado a sviežo, avšak výnimočne. „Mladé slečny majú peknú a vypnutú pleť, preto netreba použiť tony make-upu. Väčšinou stačí zakryť drobné nedostatky korektorom a lesknúcu sa pleť zmatniť transparentným púdrom. Líčka môžu zvýrazniť viac ako inokedy, k slávnostnému líčeniu dodajú zdravý a svieži dojem. Na slávnostný make-up odporúčam dymové líčenie,“ konštatovala vizážistka.

Celkové líčenie však treba zvoliť podľa typu zákazníčky, farby jej očí a večerných šiat. „Samozrejmá je maskara, ktorá zvýrazní riasy. Oči môžeme zvýrazniť tekutou očnou linkou, buď čiernou, zlatou, alebo striebornou. V prípade, že oči nalíčime dymovým líčením, pery zvýrazníme kontúrkou a jemným matným rúžom alebo leskom. Podstatné je, aby sa mladá dáma cítila výnimočne a sebaisto. To jej dodá správnu iskru v očiach,“ dodala Ľ. Nedorostová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav