V Piešťanskom týždni 32/2016 sa dočítate…

  • Spravodajstvo
  • 8. augusta 2016, 14:19
  • Autor:red

Ak vás zaujíma aktuálne dianie v Piešťanoch, ale i v regióne, neváhajte a už v utorok ráno si kúpte najnovšie vydanie Piešťanského týždňa! Dočítate sa v ňom o horúcich novinkách v politickom, spoločenskom, kultúrnom i športovom dianí. Gazdinky sa môžu inšpirovať receptom, mladé ženy bábätkom, muži fotografiami krásnych dám a tí, čo ešte neobjavili naše kvality, listovaním 24 strán najčítanejšieho regionálneho periodika Piešťanský týždeň.

Slovakman: V štafetách uspeli Piešťanskí fešáci

Piešťany počas uplynulej soboty opäť privítali jedno z najobľúbenejších športových podujatí, ktoré sa v kúpeľnom meste dejú – triatlon Slovakman 226. Štrnásty ročník jediných pretekov v dlhom triatlone na Slovensku ovládol český pretekár Jan Oppolzer. Medzi ženami dominovala takisto Češka Petra Krejčová. V štafetovej kategórii JA-TY-ON si výborne počínali aj Piešťanskí fešáci, ktorí suverénne zvíťazili.

Centrum Piešťan ožilo pouličným umením
Prvý ročník Piešťany Street Art Festivalu prilákal do centra mnoho zvedavcov. V sobotu 6. augusta sa na Námestí Slobody, Kolonádovom moste a pri svietiacej fontáne v Sade A. Kmeťa predviedli muzikanti či speváci, deti sa potešili maľovaniu na tvár.

Na Holubyho už vymieňajú škodlivú podlahu

Koncom novembra minulého roka žiaci druhého stupňa Základnej školy Holubyho v Piešťanoch museli opustiť svoj pavilón. Meraniami totiž odborníci zistili, že zápach, ktorý sa budovou šíri z nevyhovujúcej podlahy je škodlivý. Po ôsmich mesiacoch práce na výmene konečne začali, učitelia a žiaci by tak v septembri mali nastúpiť do vyhovujúcich priestorov.

Pri cyklochodníku pribúda nový mobiliár a zeleň za 20-tisíc

Koncom minulého roka sme vás informovali o dokončení cyklochodníka spájajúceho Ulicu Andreja Hlinku a Teplickú ulicu v Piešťanoch. V jarných mesiacoch firma vysádzala do neupravenej pôdy trávnik, na čo Služby mesta Piešťany reagovali tak, že plochu neodporúčali prevziať do správcovstva. Nedávno však i napriek tomu chodníky doplnil nový mobiliár.

Muchovo dielo z Piešťan na piatej najkrajšej známke sveta

Dielo Alfonsa Muchu – Buď požehnaný, prameň zdravia – v hodnote takmer stotisíc eur, ktoré umelec namaľoval v roku 1932 a venoval ho z vďaky za starostlivosť piešťanským kúpeľom, sa stalo predlohou novej slovenskej poštovej známke. Zabodovala v medzinárodnej konkurencii, stala sa piatou najkrajšou známkou sveta a tiež krištáľovou známkou Slovenska. Jej autorom je František Horniak. Piešťanci mohli zažiť jej slávnostné uvedenie práve v hoteli Thermia Palace.

Obeť holokaustu – Mária Schulzová sa vrátila do Piešťan

V Piešťanoch je od soboty 6. augusta pred domom obete holokaustu – Zeleným stromom – pamätný kameň Stolperstein s medenou tabuľkou, na ktorej je vygravírované meno Mária Schulzová, rodená Winterová. Svoju babičku, ktorú ako 38-ročnú odvliekli do koncentračného tábora, si takýmto spôsobom uctila jej vnučka Andrea Schulz-Steinel. Práve jej patrilo úvodné slovo na Winterovej ulici. Na slávnosti sa zúčastnila aj Máriina druhá vnučka, Katarína Frátriková s rodinou.

Najväčší sumec je o 80 centimetrov dlhší ako J. Heler

Pri najväčšej rarite minulého týždňa, z vodnej nádrže Domaša vylovenom asi stokilovom sumcovi s úctyhodnými 264,5 centimetrami, sa v pondelok 1. augusta odfotil aj šéf detských rybárskych krúžkov Jaroslav Heler z Piešťan. Ako kameramana Rybárskej televízie ho zavolali natočiť dokument o asi 45-ročnom fúzatom dedkovi, ktorého partia troch rybárov chytila na tridsaťcentimetrového karasa.


Zraneného vodiča prevážal od Striebornice vrtuľník

Piešťanskí hasiči, ale aj dobrovoľníci z Moravian nad Váhom, Pobedima, Vrbového a ďalších obcí mali v uplynulom týždni desiatky výjazdov k zaplaveným domom, pivniciam, dvorom i k popadaným stromom na cestách. Regiónom sa prehli búrky s prívalovými dažďami. Najvážnejší výjazd mali Piešťanci k vodnej nádrži Striebornica, kde zraneného motocyklistu prevážal vrtuľník.

Modrovka zažila 50-ročnú vodu, zaplavilo aj iné obce

Po troch búrkach, ktoré sa prehnali v posledný júlový týždeň regiónom, bola pôda nad Modrovkou už taká mokrá, že keď sa vo večerných hodinách v nedeľu 31. júla spustil prudký prívalový dážď, Modrovský potok sa vylial. Voda a bahno sa valili cez polia na kopci, kde ich riedko siaty porast kukurice púšťal dolu zarastenými, odpadkami znečistenými jarkami. Pod mostíkom na križovatke, kde kedysi človek prešiel vzpriamený, sa voda začala prelievať cez most upchatý nečistotami. Pri ďalších dvoch súkromných mostíkoch sa vzpriečili kmene, stavebný odpad, konáre, odpadky z čiernych skládok. To, čo ľahostajní obyvatelia či chatári potajme povynášali do okolitých jarkov, sa vrátilo nazad do Modrovky. Doplatili na to najmä dva domy.


Čestný občan Piešťan Juraj Slezáček odišiel do hereckého neba

Po ťažkej chorobe a zdĺhavej, agresívnej liečbe zomrel v Piešťanoch v piatok 5. augusta herec, vysokoškolský pedagóg a bývalý riaditeľ Činohry Slovenského národného divadla, Juraj Slezáček († 73). Až do posledných chvíľ stála pri ňom jeho manželka Jelka, ktorá svojho muža vozievala na invalidnom vozíku všade tam, kam ho ťahalo srdce.

Veľkú Cenu Piešťany doplní množstvo sprievodných atrakcií

Ako sme už v minulých číslach informovali, od 19. do 21. augusta to na piešťanskom letisku bude po dlhých rokoch žiť motorizmom. Uskutoční sa tu totiž motocyklová Veľká Cena Piešťany započítaná do Majstrovstiev a preboru Českej republiky na prírodných okruhoch. Počas troch dní si diváci užijú okrem motoristických zážitkov aj množstvo sprievodných atrakcií.


Čajky odštartovali druhú časť prípravy sústredením na Štrbskom Plese

Basketbalistky Piešťanských Čajok odštartovali druhú časť letnej prípravy na sezónu 2016/2017. Tréneri mali na spoločnom zraze k dispozícii zatiaľ sedem hráčok. Od piatka do pondelka Čajky absolvovali sústredenie na Štrbskom Plese a po návrate sa budú pripravovať v domácich podmienkach.

Na úvod vyhralo V. Orvište v Siladiciach, Kočín-Lančár zdolal Šterusy

Počas uplynulého víkendu odštartovala sezóna 2016/2017 regionálnych futbalových súťaží. Od úvodu ligových zápasov bolo na ihriskách vidieť zaujímavé predstavenia. Veľké Orvište zvíťazilo v Siladiciach 5:3, Borovce vysoko prehrali v Šulekove 0:5, v derby zápase Pečeňady porazili Dubovany 1:0, Kočín-Lančár vyhral v Šterusoch 4:1 a Nižná dostala debakel od Žlkoviec 0:8.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila