Netvori medzi nami

  • Editoriál / Blogy
  • 4. apríla 2018, 08:15
  • Autor:Gabo Kopúnek

Aprílu sme prisúdili množstvo prívlastkov. Pre náhle zmeny počasia je bláznivý, pre prebúdzajúce sa dreviny je zas zelený.

V apríli nastáva najväčšia migrácia sťahovavých vtákov, ktoré sa snažia čo najskôr zahniezdiť, aby sa potom mohli venovať pytačkám a starostlivosti o novú generáciu. Aj preto je 1. apríl Dňom vtákov. Nie z iného dôvodu, hoci o čom chcem písať, sa skôr týka toho preneseného významu slova. V tento deň si zvykneme robiť z druhých žartíky, preto sme si ho zvolili aj za „sviatok“ bláznovstiev a ľudovo povedané – bláznov.
Tento rok však 1. apríl prišiel akosi skôr, než mu je kalendárom prisúdené. Našli sa, jemnejšie povedané niekoľkí blázni, ktorí namiesto mozgov mysleli „vtákmi“ a skántrili v priebehu marca dve desiatky chránených dravcov. A to tým najdrastickejším spôsobom – otrávenou návnadou!
Verím, že týchto netvorov sa raz podarí vypátrať, alebo že sa im to všetko zráta. Naozaj by si zaslúžili… Pred pár stáročiami by takýmto zločincom pre výstrahu ostatným uťali prinajmenšom ruku. My sa však hrdíme tým, že sme civilizovanejší, no pritom, ako sa neustále preukazuje, mnohí do našej civilizácie ani nepatria.
Azda som trochu rozohnenejší, ale mám na to dôvod. Na stránkach nášho týždenníka vám prinášame články o našich operencoch, aby sme šírili medzi ľudí osvetu. Škoda, že takto nepostupujú médiá v Nitrianskom kraji, kde spomínané dravce otrávili. Náplasťou na túto bolesť je, že aspoň v našom regióne máme dostatok zdravého rozumu a k podobným zverstvám sa neznižujeme. Verím, že aj vďaka nášmu prispeniu sa podarí zahniezdiť a vychovať mláďatá mnohým párom a počty uhynutých chránených vtákov sa nebudú navyšovať. Veď od roku 2012 ich za obeť „vtákom“ padlo najmenej osemdesiat.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav