Zmeny v bytovom podniku – snaha o jeho ovládnutie!

  • Spravodajstvo
  • 12. apríla 2017, 08:58
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Jeden z hlavných dôvodov, pre ktorý piešťanský primátor Miloš Tamajka dosadil do vedenia mestského bytového podniku Pavla Vermeša, sa pod ťarchou argumentov rozplynul ako mydlová bublina. Podľa tvrdení Tamajku pred mestskými poslancami Vermeša konateľom bytového podniku urobil hlavne z dôvodu, že chce čerpať eurofondy na rekonštrukciu tepelných rozvodov, no taká výzva na predkladanie projektov na schválenie, ktorej podmienky by kúpeľné mesto spĺňalo, nejestvuje.

Tamajka v tichosti dosadil svojho kontroverzného úradníka Vermeša na post konateľa bytového podniku počas minuloročných Vianoc. Rovnako skryto bez upovedomenia poslancov mestského zastupiteľstva urobil zásah do dozornej rady tejto mestskej spoločnosti a odvolal z nej poslanca Martina Cifru, ktorého na poste predsedu dozornej rady nahradil viceprimátor Michal Hynek. A keďže Tamajka za valné zhromaždenie mestskej eseročky, ktoré do Vianoc minulého roku tvorili poslanci zastupiteľstva, začal považovať len sám seba, tak dvaapolmiliónovú mestskú spoločnosť ovládol iba svojimi ľuďmi.

Argumenty, ktoré verejnosti ako dôvody na zmenu v bytovom podniku tvrdil, sa však postupne rozplývajú ako mydlové bubliny. Jeden z prvých bolo údajné navodenie zákonnosti v organizácii. Toto tvrdenie však dostalo trhliny hneď v počiatku zmien, ktoré svojvoľne Tamajka urobil. Nakoľko v zmysle zákona o samosprávach zmeny na radiacich postoch mestom zriadených spoločností musí schvaľovať zastupiteľstvo. A tak podľa tohto zákona vymenovanie Vermeša za konateľa, ale aj odvolanie M. Cifru z dozornej rady bez schválenia poslancami nezákonný stav v bytovom podniku okamžite navodil.

Dôsledky sú z tohto Tamajkovho počinu pre ďalšiu funkčnosť bytového podniku až alarmujúce. Akýkoľvek právny akt, akákoľvek zmluva, ktorú Vermeš ako konateľ podpíše, je poľahky napadnuteľná na súde z dôvodu jeho nezákonného ustanovenia do funkcie.

Ďalší z argumentov na ospravedlnenie Tamajkových krokov voči bytovému podniku vytiahol vtedy ešte vo funkcii druhého viceprimátora Tomáš Hudcovič. Vraj sa zmeny udiali, aj z dôvodu, že bytové domy, v ktorých sú byty v osobnom vlastníctve, spod správy mestskej eseročky pre jeho zlú činnosť odchádzajú. No ani tento argument neobstál. Stačilo urobiť to, čo Hudcovič zrejme neurobil, a na vyvrátenie jeho klamstiev postačovalo nahliadnuť do výročných správ, ktoré hovorili o opaku, a domy, ktoré si za svojho správcu mestskú eseročku vybrali za posledné obdobie, pribúdali.

Postupne ako sa ospravedlňovanie zmien a tvrdení o navodení zákonnosti, prípadne o zlom hospodárení spoločnosti rozplývali ako mydlové bubliny, Tamajka vytiahol nový argument a začal tvrdiť, že zmeny urobil, lebo chce na rekonštrukciu rozvodov tepla, ktoré spoločnosť spravuje, čerpať eurofondy.

A keďže pred poslancami nič viac zo svojho novovytiahnutého argumentu nespresnil, na podmienky výzvy, o ktorú sa chce bytový podnik uchádzať, sme sa pýtali my. Na radnicu sme poslali otázky v znení: O peniaze z akej konkrétnej výzvy sa chce bytový podnik uchádzať? Aké rozvody chcete s europeňazí obnoviť? Zaujímalo nás, či už podnikli smerom k tejto výzve nejaké konkrétne kroky, aby mestská spoločnosť splnila jej podmienky, ale aj to, či pri tejto výzve na predkladanie projektov počítajú i s rekonštrukciou mestských kotolní. Odpovedí sme sa však ani po dvoch týždňoch nedočkali, a tak na základe informácií, ktoré sme si štandardným a verejne dostupným spôsobom získali, verejnosť o podmienkach výzvy oboznámime my.

Slovenská inovačná a energetická agentúra ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratnú finančnú pomoc zameranú na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu rozvodov tepla zverejnila 3. marca tohto roka. Na modernizáciu rozvodov centrálneho vykurovania je k dispozícii celkovo 130 miliónov eur.

Výzva je otvorená, čo znamená, že žiadosti je možné predkladať priebežne k termínom hodnotiacich kôl. Prvé bolo koncom marca, ďalšie sa uskutoční v apríli, pričom neskôr budú projekty hodnotené v dvojmesačných intervaloch.

Na jeden projekt a jeden podnik je možné získať príspevok maximálne šesť miliónov eur. Miera podpory je v súlade s pravidlami poskytovania štátnej pomoci najviac 85 percent z celkových oprávnených nákladov.

Má to však pre Piešťany jeden podstatný háčik. Kúpeľné mesto pre úspešné žiadanie nenávratných finančných prostriedkov nespĺňa základnú podmienku, nakoľko oprávnené sú žiadosti o tie investičné projekty, ktoré sú zamerané na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu rozvodov tepla v rámci existujúcich systémov centralizovaného zásobovania teplom a zároveň spĺňajú definíciu energeticky účinného systému alebo po realizácii projektov túto definíciu energeticky účinného systému centralizovaného zásobovania teplom budú po dokončení spĺňať.

Podľa tejto výzvy účinný systém centralizovaného zásobovania teplom alebo chladom musí využívať aspoň 50 percent energie z obnoviteľných zdrojov, 50 percent odpadového tepla, 75 percent tepla z kombinovanej výroby alebo 50 percent kombinácie energie a tepla z týchto zdrojov. Zároveň musí byť vopred energetickým auditom identifikované, že realizáciou projektu dôjde k zníženiu primárnej energetickej spotreby pri pokrývaní dopytu po využiteľnom teple.

V jednoduchosti zhrnuté, podmienka výzvy na nenávratný finančný príspevok znie, že teplo musí byť z veľkej časti vyrábané z obnoviteľných zdrojov, ako je napríklad drevoštiepka, prípadne pochádza z odpadového tepla, aké v našom regióne produkuje atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach a dodáva do Trnavy či Hlohovca. Piešťany však ani jednu z týchto podmienok nespĺňajú. V trinástich samostatných systémoch pre výrobu a rozvod tepla, ktoré bytový podnik obhospodaruje, sú kotolne plynové. Fungujú na takzvané fosílne palivo, čo znamená že v žiadnom prípade nejde o výrobu tepla z obnoviteľných zdrojov. Ak by však chcel Vermeš vo vedení bytového podniku okrem rekonštrukcie rozvodov zmeniť aj kotolne na palivo z obnoviteľných zdrojov, lebo aj takto sa dajú podmienky výzvy splniť, dopustil by sa nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami, nakoľko všetky kotolne okrem jednej menšej, ktoré sú v správe mestskej eseročky, sú moderné a len prednedávnom zrekonštruované.

A tak aj tento argument, ktorý na ospravedlnenie svojich „samovládcovských“ krokov v bytovom podniku Tamajka urobil, je jasný nezmysel a svedčí len o účelovosti jeho krokov s cieľom ovládnuť ho svojimi ľuďmi a nepohodlných sa zbaviť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav