Zapaľovať sviečky ešte nezakázali

  • Spravodajstvo
  • 28. júna 2017, 15:17
  • Autor:gak

Niekoľkodňové pretrvávajúce horúce počasie zvýšilo riziko požiarov v prírodnom prostredí. Piešťanskí hasiči zatiaľ čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov nevyhlásili, no podľa hovorkyne Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzany Farkasovej sa tak môže stať hocikedy, ak suché a teplé počasie trvá najmenej päť po sebe nasledujúcich dní, prípadne je zvýšený výskyt požiarov lesa alebo trávnatých porastov v priebehu troch po sebe nasledujúcich dní.

V pohorí Malých Karpát i Považského Inovca sucho pretrváva už niekoľko týždňov. Svoje o tom vedia najmä hubári, ktorým sa pred pár dňami začala dubáková sezóna. „Nerastú, je sucho,“ konštatovali zamestnanci rekreačného areálu Dúbrava v Prašníku. „Pred tromi týždňami bolo ešte vlahy dosť, zopár hríbov sme aj našli. Síce minulý týždeň zapršalo, ale len veľmi málo vody sa dostalo do zeme. Aby začali hríby rásť, musel by aspoň dva dni v kuse padať drobný dážď,“ poznamenali.

Ak je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, občania sa musia riadiť viacerými príkazmi ako zákaz fajčiť, používať otvorený plameň či vypaľovať trávu. V Bratislave minulý týždeň dokonca zakázali na cintorínoch zapaľovať sviečky a kahance. Správca cintorínov to odôvodnil práve pretrvávajúcim horúcim a suchým počasím a s tým spojeným rizikom vzniku požiarov pri manipulácii s otvoreným ohňom. „U nás sme zatiaľ neprijali žiadne takéto opatrenia,“ informovala nás správkyňa pohrebísk Eliška Gocká zo Služieb mesta Piešťany. „Nevydali sme žiaden zákaz týkajúci sa zapaľovania sviečok či kahancov. Hroby však počas pracovných dní preventívne kontrolujú pracovníci strediska a cez víkend na všetko dohliada náš požiarny a bezpečnostný technik,“ dodala.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 27. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav