Vytvorili modely slnečnej sústavy

  • Mladí dnes / Školy
  • 3. februára 2016, 15:14
  • Autor:vd

Žiaci 3. A triedy Základnej školy na Holubyho ulici v Piešťanoch vedia aj o polnoci odverklíkovať, z čoho sa skladá slnečná sústava. Naučili sa to na hodine prírodovedy i vďaka tomu, že im učiteľka Ingrid Baková dala špeciálnu úlohu. Kto chcel, mohol si zostrojiť model.

Dopadlo to nad očakávanie fantasticky. Najusilovnejší doniesli planéty točiace sa okolo Slnka najrozličnejších materiálov a vizáží. Pohrali sa s nimi aj oteckovia. Všetci dostali jednotky ako bič, keď vymenovali zoznam planét: Merkúr, Venuša, Zem, Mars, Jupiter, Saturn, Urán, Neptún. Po takomto výkone sa cez prestávku dobre naháňa okolo lavíc aj modelov.

„Tatino urobil 3D slnečnú sústavu, ja som vyrábala planéty,“
povedala Lucia Čuboňová. Kvalitu prevedenia modelu ocenila nielen učiteľka, ale aj riaditeľ školy Vilém Vrba: „Prosím, povedzte o tomto modeli učiteľovi Martinovi Jankechovi, nech ho prihlási do súťaže technickej tvorivosti.“

Na ružovom detskom otáčajúcom sa vešiačiku s niekoľkými ramenami priniesla vlastnoručne zhotovenú slnečnú sústavu Nelka Čačíková: „Pomáhal mi mladší brat, urobil najmenšiu planétku Pluto. Slnečnú sústavu chcem dať nad postieľku najmladšieho súrodenca, nech sa tam točí.“

Pekne vyrobený plošný model doniesla do školy i Lenka Bílená. Po dlhšom uvažovaní skonštatovala, z čoho pozostáva jej slnečná sústava: „Z papiera.“ Až po chvíli jej to doplo a vymenovala všetky planéty. Letieť do vesmíru a stať sa kozmonautom je sen dvoch čiernovlasých mládencov z tejto triedy – Sebastiána Trokana a Matúša Jankoviča. „Milujem Star Wars,“ prezradil nadšenie pre známu sci-fi sériu Matúš.

V ponuke triedy zaujali aj dva modely, viditeľne vyrobené samotnými žiakmi. Prvý plošný, zhotovený z farebných piškót, druhý sa otáčal a technickým vyhotovením pripomínal 3D model otca Lucie Čuboňovej. Jej autor dokázal, že o pár rokov môže byť zručný konštruktér a možno aj fyzik či tvorca vesmírnych korábov.

Žiaci vedeli i o novinke, objavenej dvoma americkými vedcami. „Okolo Slnka obieha v našej slnečnej sústave dvadsaťkrát väčšia planéta ako Neptún,“ prezradili tretiaci.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 2. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav