Vynovenú fasádu zničili sprejeri

  • Spravodajstvo
  • 24. februára 2017, 11:03
  • Autor:am

Vandli opäť útočili. Na vynovenej fasáde Vily dr. Lisku na Štefánikovej ulici, ako jednej z expozičných budov Balneologického múzea v Piešťanoch, sa vyvŕšili sprejeri. Nápisom zničili prácu a investíciu múzea, ktoré budovu rekonštruovalo len pred polrokom.

Vila dr. Lisku, ktorá je v mestskej pamiatkovej zóne a každú jej úpravu schvaľuje Krajský pamiatkový úrad Trnava, poškodili samozvaní „umelci“. Vynovená fasáda s jemným, no najmä čistým a jednotným tónom zaujala pouličného sprejera, ktorý na ňu načmáral ťažko rozlúštiteľný nápis. Nepochopiteľný čin sa pritom stal len pol roka potom, čo budova prešla rozsiahlou rekonštrukciou za vyše 80-tisíc eur.

Riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa začal v tejto veci ihneď konať. „Je mi veľmi ľúto tohto vandalského činu. Ohlásili sme to príslušným postupom príslušníkom Policajného zboru Slovenskej republiky, ktorí urobili obhliadku na mieste činu spolu so mnou, a následne som bol aj vypovedať na polícii. Tá pátra po neznámom páchateľovi. Nahlásili sme to ako poistnú udalosť poisťovni a poskytli im potrebné doklady,“ ozrejmil postup riešenia Piešťanskému týždňu. Sprej sa pracovníci pokúšali i očistiť. „Na sokli, čo je miesto pod oplechovaním na poloblúku, som spolu s kolegom skúsil nastriekaný motív, kde bola len mierne zvlnená čiara rôznej hrúbky, čistiť pomocou špeciálnych sprejov. Podarilo sa nám to, ale na omietke predsa ostal jemný fľak,“ povedal riaditeľ.

Preto musia pristúpiť na premaľovanie sokla farbou rovnakého odtieňa a kvality, aká bola použitá pôvodne na fasáde. „Riešením je tiež premaľovanie nápisu farbou rovnakého odtieňa, ako je fasáda, ktorá nápis odizoluje (syntetická) a následné premaľovanie tejto časti fasády farbou rovnakého odtieňa a kvality, ako bola použitá originálne na fasáde,“ uviedol V. Krupa. V tomto prípade však má upozornenie od odborníkov, že premaľovanie sa musí realizovať vtedy, keď nebude minimálne 24 hodín mrznúť, ale ideálnejšie by bolo aspoň dva dni teplejšieho počasia. „Určite počkáme, aby sme dodržali aj technologické postupy pri oprave. Takže aj keď to tak pôsobí, akoby sme nič nerobili, chceme situáciu pravdaže vyriešiť a určite budovu opravíme čo najrýchlejšie, ako to počasie dovolí,“ skonštatoval na záver.

Vilu dr. Lisku začali obnovovať koncom júla. Rekonštrukcia zahŕňala aj opravy a výmeny poškodených klampiarskych prvkov, opravu fasády, balkónov, vrátane opravy a náterov balkónových zábradlí. Majstri obnovili omietku komína, preložili telefónne vedenia a opravili hlavný prívod elektrickej energie do budovy. Keďže krajský pamiatkový úrad nepovolil zateplenie vily, použitý bol tepelno-izolačný náter. Rekonštrukcia Vily dr. Lisku napokon Trnavský samosprávny kraj stála 82-tisíc eur. Do konca februára je v tejto budove inštalovaná výstava zaznamenávajúca históriu Letky 13, najúspešnejšej stíhacej letky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 21. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila