Voda na piešťanských kúpaliskách vyhovuje

  • Spravodajstvo
  • 27. júla 2017, 09:54
  • Autor:am

Prvý z prázdninových mesiacov je takmer za nami a napriek občasným búrkam a zmenám počasia si prídu na svoje aj milovníci opaľovania a kúpania. Ktoré umelé kúpaliská sú však kvalitou vody vyhovujúce a ktoré prírodné lokality kontrolované? Odpovede sme hľadali u regionálnych hygienikov v Trnave i Trenčíne.


Letné mesiace lákajú Piešťancov aj k prírodným vodným plochám. (Autor: red)

Ako informuje trnavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), v sezóne 2017 v okrese Piešťany, Hlohovec ani Trnava nie sú v prevádzke žiadne prírodné lokality určené na kúpanie. Ak ste teda milovníkmi kúpania na Prúdoch či Ratnovskej zátoke, musíte počítať s tým, že kvalitu vody nikto negarantuje.

Úrad však kontroloval kúpaliská. V Piešťanoch prešli hodnotením dve zariadenia, a to termálne kúpalisko Eva a netermálny Funny Park. Obe zariadenia v testovaní vyhoveli. Rovnako tak sú bezpečné aj trnavské Castiglione, Kamenný mlyn, Aqua Relax, Cífer-Pác či Mariáš, ale aj pre Piešťancov obľúbené hlohovské Letné kúpalisko.

RÚVZ so sídlom v Trenčíne eviduje štrkovisko v Hornej Strede ako vodu, ktorú využíva veľký počet ľudí na kúpanie. „Nejde však o vodu určenú na kúpanie, ktorú vyhlasuje rozhodnutím príslušný úrad štátnej vodnej správy. A keďže nejde o vodu určenú na kúpanie, RÚVZ vykonáva odbery vzoriek vody zvyčajne dvakrát za kúpaciu sezónu,“ informovala pracovníčka RÚVZ Vavrušová.

Vzorka bola naposledy odobraná 4. júla, pričom z laboratórnej analýzy vyplýva, že kvalita vody v čase odberu vyhovovala platným legislatívnym požiadavkám. Sledujú sa pritom mikrobiologické a biologické ukazovatele. Zároveň však hygienička dodáva, že kúpanie v tejto vode je i tak na vlastné riziko.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila