VIDEO: Invázia hmyzu na Kolonádovom moste

  • Spravodajstvo
  • 15. augusta 2017, 08:18
  • Autor:red

Nočná prechádzka Piešťanmi môže mať aj príchuť hororu. Stačí, ak práve neoplývate sympatiami k hmyzu.

Takúto inváziu nočných tvorov zažil náš čitateľ počas jednej noci. Ruku na srdce, kto by nabral odvahy a šiel priamo do roja zistiť, čo za háveď to tu lieta.


"Ide o podenky a väčšina rybárov ich dobre pozná, keď koncom júla a začiatkom augusta sa po zotmení začnú rojiť na hladine rieky v obrovských množstvách a začne sa večerná hostina rýb. Pri zažatí „čelovky“ nalietávajú do svetla, takže ich máte plné oči a zábery rýb ustanú, lebo takto prestrenému stolu žiadna ryba neodolá. Ich výskyt je výborným indikátorom kvality a čistoty vody," informoval nás Jozef Belovič, hospodár OO SRZ Trnovec nad Váhom.

Podenka je indikátorom čistých vôd.

Podenky (Ephemeroptera) sú starobylá skupina hmyzu s larvami žijúcimi vo vode a so zvláštnou formou nedokonalej premeny, v ktorej sa nymfa premení najprv na okrídlené subimágo, ktoré však nemá riadne vyvinuté pohlavné orgány a toto sa ešte raz zvlieka a premení sa na normálneho dospelého jedinca. Tie neprijímajú potravu, žijú niekoľko dní, v extrémnych prípadoch len niekoľko hodín. Samce hynú po spárení, samičky po nakladení vajíčok, častokrát počas neho – dôjde pri dotyku s vodou k roztrhnutiu ich bruška a vyplaveniu vajíčok.
Larva žije vo vode, dýcha žiabrami. Jej vývin trvá od niekoľkých týždňov (niektoré druhy rodu Baetis, Caenis Cloeon) až tri roky (niektoré druhy rodu Palingenia). Živia sa organickým detritom, nárastmi drobných rias, výnimočne dravo. Obývajú takmer všetky druhy povrchových vôd, väčšinou sú náročné na čistú vodu, bohatú na kyslík. V znečistenej vode dokáže žiť niekoľko expanzívnych druhov, v silne znečistenej vode podenky nežijú vôbec.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav