V Piešťanoch sa opäť predstavia desiatky veteránov

  • Spravodajstvo
  • 2. júna 2017, 08:00
  • Autor:J. Vojčiniak

Piešťany sa v úvode júna opäť raz stanú centrom nadšencov štvorkolesových oldtimerov. Po minuloročnej prestávke, z dôvodu celosvetového zrazu veteránistov v kúpeľnom meste pod názvom FIVA World Rally, Piešťanské zlaté stuhy – Concours d´Élégance pokračujú svojim už dvadsiatym piatym ročníkom.

Až päťdesiatdeväť nablýskaných historických tátošov uvádza štartová listina tohtoročných zlatých stúh, pričom až deväť má sto a viac rokov. Najstarším štvorkolesovým účastníkom je Oldsmobil z roku 1904 s rakúskou posádkou. Kategóriu storočných uzatvára Maxwell-25 spolu s Ford T Roadster s rokom výroby 1917. Obe vozidlá pricestovali s českými posádkami. Naopak, najmladším veteránom na štartovej listine je vozidlo so slovenskou posádkou Chevrolet Corvette z roku 1977.

Program zlatých stúh sa začne už vo štvrtok 8. júna podvečernou propagačnou jazdou na pešej zóne a Kolonádovom moste. V piatok očakávajú účastníkov výjazdy po okolí a v podvečerných hodinách „promenáda“ na pešej zóne spolu s ich predstavením verejnosti.

Počas soboty pripravili organizátori množstvo sprievodných podujatí pre verejnosť. Na Kúpeľnom ostrove budú môcť návštevníci obdivovať historické bicykle či vojenské autá. Večerný program zavŕši ohňostroj.

Piešťanské zlaté stuhy oslávia svoju štvrťstoročnicu.

História zrazov automobilov či motorizmu ako takého má však v Piešťanoch tradíciu z obdobia spred prvej svetovej vojny. Už vtedy sa pod patronátom kúpeľov v letných mesiacoch konalo „Kvetinové korzo“ pre automobilistov, ale i konské záprahy. Prvá ozajstná súťaž sa však uskutočnila koncom dvadsiatych rokov na futbalovom ihrisku v mieste dnešného Floreátu. Išlo o jazdu zručnosti pre motocyklistov, ale aj vodičov áut.

V rokoch 1932 až 1937 bolo kúpeľné mesto cieľom dojazdu bratislavského auto-moto klubu. V kúpeľnom parku a neskôr na Kúpeľnom ostrove sa uskutočňovala aj súťaž Concours d´ Élégance, ktorého sa zúčastňovali i významné osobnosti, ako napríklad Vlasta Burian na športovom Z4 či grófka Geraldina Apponyiová z Oponíc, ktorá sa neskôr stala albánskou kráľovnou.

Posádky predstavia nielen veterány, ale aj svoje dobové kostýmy.

Novoveká história motoristických športových podujatí sa začala písať v roku 1948 založením piešťanského auto-moto klubu. Ešte v ten istý rok usporiadali jazdu zručnosti. V ďalšom roku to už boli prvé skutočné preteky, takzvaný Piešťanský trojuholník. Trať viedla ulicami Kukučínova, Winterova, Štefánikova, Štúrova a Bernolákova. Mestský okruh s obmenami štartu, cieľa a ulíc, po ktorých sa jazdilo, trval až do roku 1956. Na túto motoristickú tradíciu nadviazali motorkárske preteky na letisku, s niekoľkoročnou pauzou ju miestni nadšenci už druhým ročníkom opäť obnovili. A už viac ako 25 rokov k piešťanskému motorizmu neoddeliteľne prináleží aj prehliadka oldtimerov.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav