Stanovisko poslanca J. Beňačku

  • Spravodajstvo
  • 11. januára 2017, 08:48
  • Autor:Jozef Beňačka

Deň pred Silvestrom hovorkyňa mesta oznámila na webe piestany.sk zmeny vo vedení Bytového podniku (BP), lebo vraj „konateľka a predseda dozornej rady tolerovali nezákonný stav“.

Po sedliacky: v celej tejto hre sú prvky „aktívne“ – primátor, mestské zastupiteľstvo, dozorná rada, ktoré môžu dva „pasívne“ posty – konateľa BP a predsedu dozornej rady – obsadiť rozhodnutím primátora, resp. dozornú radu svojou voľbou mestské zastupiteľstvo. Pasívne posty preto, lebo nemôžu sami seba vymenovať ani „samoodvolať“. Konateľku zvolilo mestské zastupiteľstvo, dozornú radu tiež. A tá si zvolila predsedu.

Kontrolný orgán zistil, že konateľku a možno aj dozornú radu nemal voliť mestský parlament, ale menovať primátor, ktorý to vie takmer dva roky. Mohol to urobiť už vo februári 2015 a menovať tú istú osobu – ak by si ctil názor poslancov – alebo menovať kohokoľvek iného „z nejakých svojich dôvodov“. Neurobil to. Urobil to až teraz, pričom ako dôvod uvádza nečinnosť konateľky, ktorá by sa však mohla iba ak samoodvolať, a šéfa dozornej rady, ktorého nevolil ani on, ani mestské zastupiteľstvo, ale údajne nečinná dozorná rada zo svojich členov. Tá mohla svojho predsedu odvolať z akýchkoľvek dôvodov, ale tak neurobila (t.j. „aktívny prvok“ tejto hry nečinný je, to však primátorovi neprekáža vôbec a ponechá ostatných štyroch vo funkcii). Chápete? Ja teda nie.

Popravde, je mi jasné, že za všetkým sú mocenské pohnútky vedenia mesta urobiť s akýmkoľvek hlúpym (hodilo by sa pejoratívnejšie slovo) odôvodnením personálne čistky na straníckom princípe, pričom úplne absurdné odôvodnenie nám poskytne hovorkyňa mesta, osoba bez akejkoľvek zodpovednosti, platená vedením mesta za propagandu a mediálnu manipuláciu más – skoro ako za komunizmu. Aj vtedy sa robili prevraty a podrazy cez víkend a cez dovolenky (aby nikto nestihol reagovať), prípadne aj v noci. Ešteže nám to hovorkyňa neoznámila dve hodiny po polnočnom ohňostroji.

Ak v minulosti zvažoval primátor dôležité rozhodnutia, zvolal mimoriadne zastupiteľstvo. Ak terajší primátor potreboval hlasovanie poslancov, dokázal zvolať poslancov zo dňa na deň. Dnes sedia poslanci doma a neveria vlastným očiam. Vedenie mesta – mocenský triumvirát – ktorý mal posledné roky plnú hubu rečí o transparentnosti, komunikácii a otvorenosti, kašle na poslancov, lebo ich pri svojich mocenských hrách nepotrebuje. Čistá ignorácia. Smutné na tom je i to, že ticho nie je len konšpiračné trio (podporené novým konateľom BP), ale aj ďalší poslanci, ktorí sa donedávna búchali do pŕs s heslami o posilnení transparentnosti mesta a inej kvalite úradníkov mestského úradu. Dnes celý ten cirkus pasívne trpia. Choré!

Medicína vie liečiť príčiny mnohých chorôb, no niekedy len ich príznaky. Ak by mal niekto záujem, poskytnem lieky proti pocitom na zvracanie (mne zatiaľ zabrali len čiastočne – pocit pretrváva). Na liečbu disociálneho správania (angl. moral insanity), sociopatie a ignorácie poslancov lieky nie sú. Viem ale, že v medicíne funguje aj prevencia: a prevencia tej dnešnej ťažko vyliečiteľnej choroby je racionálne uplatnenie volebného práva.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 10. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav