Služby mesta začínajú ozdravovať dreviny

  • Spravodajstvo
  • 13. apríla 2017, 14:28
  • Autor:am

Ako starnú ľudia, vek pribúda i stromom či kríkom. Kým sú v dobrom zdravotnom stave a jediné, čo strácajú, je pôvab, obnoviť ich krásu vedia záhradníci namiesto výrubu aj inak. Pre radikálny rez ako spôsob oživenia drevín sa rozhodli aj Služby mesta Piešťany (SMP), ktoré majú mestské stromy a kry pod palcom.

„Radikálny rez obnoví krásu niektorých drevín. Patrí k základným záhradníckym prácam. K niektorým drevinám nesmieme pristupovať v rukavičkách, inak časom stratia svoj pôvab. Čakajú na odvahu a um záhradníka, aby vykonal hlboký zmladzovací rez. Vďaka rezu sa síce dreviny na chvíľu ‚stratia z dohľadu‘, ale dôkladné orezanie vyvolá vlnu energie. Rastlina je tak donútená k tvorbe nového mladého obrastu s lepšie vyfarbenými výhonmi, s väčšími listami, s bohatšími kvetmi. Rezom, samozrejme, kontrolujeme i tvar a veľkosť rastliny v mestskom prostredí,“ uviedli SMP na svojej webovej stránke.

Ako nám objasnila krajinná architektka tejto inštitúcie Eva Wernerová, ide o prestarnuté tisy, ktoré sa namiesto kompletného výrubu SMP snažia ozdraviť a skrášliť práve technikou radikálneho zmladzovacieho rezu. Tento úkon musia vykonať ešte pred začiatkom vegetačnej sezóny, teda do konca apríla, keď majú dreviny zásobné látky uložené vo veľkej miere v koreňoch. Práce sa teda začnú pravdepodobne tento týždeň.

Radikálnym rezom budú zmladené tisy rastúce na ploche mestského parku. „Zmladzovací zásah je dôležitý preto, že tisy už sú veľmi staré, riedke, preschnuté a nepekné. Radikálny rez táto drevina dobre znáša a trvá potom dva až päť rokov, kým tis vyraší a bude zdravý, hustý a pekný. Je to normálny záhradnícky proces, ktorý by sa mal robiť v každom parku, kde tisy rastú,“ uviedla E. Wernerová. Takýto zásah predĺži životnosť dreviny o niekoľko desiatok rokov. No keďže na každú drevinu platí iný spôsob obnovy, nemôže sa takýto rez vykonávať rovnako u iných stromov či krov.

Každá drevina bola individuálne posúdená odbornými pracovníkmi SMP, Mestského úradu Piešťany a Krajského pamiatkového úradu Trnava, pretože tis je chránená a vzácna drevina, ktorej drevo je veľmi tvrdé, pripomínajúce céder. Existuje málo lokalít, kde je taký hustý výskyt tejto dreviny ako v piešťanskom parku.

Radikálny rez obnoví krásu niektorých drevín.

Tis patrí medzi ihličnaté dreviny, ktoré veľmi dobre znášajú hlboký zmladzovací rez. Rezom chcú pracovníci dosiahnuť u tridsiatich tisov v parku ich zmladenie, hustejšie zavetvenie, tmavšie vyfarbenie ihličia. V minulosti už boli zmladené niektoré skupiny tisu, napríklad za Kúpeľnou dvoranou. V tomto roku budú pracovníci SMP pokračovať v procese zmladzovania a obnove tisu červeného v parku, čo znamená, že ich v nastávajúcom období čaká niekoľko týždňov pílenia. Nejde však o žiadne rúbanie a ničenie zelene, ale o odborné ošetrenie a záchranu drevín.

Je treba pripomenúť, že starostlivosť o dreviny, ale aj vysoké stromy v parku netreba podceňovať, pretože pre zlý zdravotný stav a prípadné nákazy sa môžu stať nebezpečnými pre okoloidúcich. Zodpovednosť nesú SMP a mesto samotné, preto musia dbať na ich zdravotný stav a bezpečnosť voči okoliu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav