Rozhodnutia vyšetrovateľov boli vyhodnotené ako zákonné a dôvodné

  • Spravodajstvo
  • 21. septembra 2016, 12:23
  • Autor:vd/KR PZ

V sobotu 10. septembra rozposlala trnavská hovorkyňa polície Mária Linkešová mediálnemu okruhu túto správu týkajúcu sa incidentu v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante:

„Na základe uverejneného článku v Denníku N ohľadom zneužívania maloletej N. K. v resocializačnom zariadení, ktorá tam bola umiestnená na základe súdneho rozhodnutia, vykonali policajti v sobotu 10. septembra v zariadení previerku. V poobedných hodinách sa v zariadení nik nenachádzal a policajti preto kontaktovali riaditeľa zariadenia. Ten uviedol, že zverenci ako aj zamestnanci sa nachádzajú na terapeutickom pobyte v Chorvátsku. Matka maloletej podala v minulosti trestné oznámenie na zamestnanca zariadenia pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania jej dcéry. Vyšetrovateľ v Galante vykonal procesné úkony a v zmysle zákona uznesením trestné stíhanie koncom novembra 2015 zastavil, nakoľko skutok nebol trestným činom. S postupom polície vo vyšetrovaní sa stotožnil aj dozorujúci prokurátor.

Polícia v Považskej Bystrici viedla vyšetrovanie vo veci podozrenia zo zločinu znásilnenia. Aj v tomto prípade malo ísť o zamestnanca zariadenia a maloletú R. Ľ. Vyšetrovateľ trestné stíhanie v máji 2016 zastavil s tým, že skutok nie je trestným činom.

Obsahom predmetného článku Denníka N sú skutočnosti, ktoré boli uvádzané vo vyššie uvedených konaniach, o ktorých už polícia právoplatne rozhodla. V článku zároveň neodzneli žiadne nové informácie, na základe ktorých by polícia mohla konať.

Ako sme už informovali, polícia v Galante prijala minulý týždeň trestné oznámenie matky mladistvej N. K., v ktorom uvádza, že ako matka nemôže navštevovať s dcérou lekárov a tým je zanedbaná lekárska starostlivosť jej dcéry. Je potrebné však uviesť, že mladistvá N. K. je v zariadení umiestnená na základe rozhodnutia súdu. Matka podala na súd návrh na predbežné opatrenie na zrušenie výchovného opatrenia. Súd jej návrh uznesením v septembri 2015 zamietol s tým, že nezistil okolnosti, ktoré by nasvedčovali tomu, že bez okamžitého zásahu súdu by boli ohrozené pomery mladistvej.“

O dva dni, teda 12. septembra, bolo stanovisko polície k prípadu zneužívania v galantskom resocializačnom zariadení nasledovné: „Na základe medializovaných informácií sa polícia prípadom intenzívne zaoberá a preveruje všetky výroky, ktoré odzneli v súvislosti s týmto prípadom.

Trestné oznámenia, ktoré boli v minulosti nahlásené (29. 5. 2015 a 26. 8. 2015), boli zo strany polície riadne zadokumentované a vyšetrované zákonným spôsobom. V oboch prípadoch bolo trestné stíhanie zastavené (26. 11. 2015 a 17. 5. 2016), lebo skutky, ako ich uvádzali oznamovateľky, nie sú trestným činom.

V rámci vyšetrovania bolo vykonané okrem iných dôkazov aj znalecké dokazovanie zo psychologického vyšetrenia, ktorého závery umožňovali v kontexte s inými dôkazmi konštatovať, že oznámený skutok nie je trestným činom.

Obidve rozhodnutia vyšetrovateľov boli preskúmané dozorujúcimi prokurátormi a boli vyhodnotené ako zákonné a dôvodné.“

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila