Riport: Strašiak tatarák

  • Spravodajstvo
  • 9. júna 2017, 15:37
  • Autor:Gabo Kopúnek

Ako jednoduchšie by sa nám v tejto krajine žilo, keby nás štátny byrokratický aparát nebombardoval na hlavu postavenými zákonmi, vyhláškami či nariadeniami. Takto si vlani na jeseň povzdychli mnohí majitelia reštaurácií po tom, čo Hygiena (Úrad verejného zdravotníctva SR) urobila raziu na Tatarákovom festivale a reštauráciám udelila pokuty. Na jednej strane oprávnene, pretože porušili zákon, na druhej strane to však možno chápať ako prílišnú horlivosť hygienikov, keďže dovtedy predaj tatarákov v reštauračných zariadeniach tolerovali. Bola to šikana len preto, že sa odvážili vytiahnuť na verejnosť tabuizovanú tému, dokonca ju medializovať?

Túto pravdu si inšpektori hygieny zrejme nikdy nepriznajú. Navyše, nezmyselnosť celého zákona korunovala skutočnosť, že sa beztrestne mohli a naďalej môžu podávať surová rybacina či nedopečené steaky. Zase sme na Slovensku boli pápežskejší ako pápež a v zmysle katolíckej náuky sme ryby povýšili na tofu s kosťami a šupinami. Cirkev to však spravila pre vlastný biznis, sú teda sushi bary a steak housy pridruženou výrobou hygienikov?

Akú-takú rovnoprávnosť medzi tatarákom a sushi zabezpečila novela spomínaného zákona, ktorá platí od 1. júna. Reštauráciám už za ponuku tatárskeho bifteku v jedálničkoch nehrozia pokuty až do 20-tisíc eur. Ako sa s touto zmenou vysporiadali piešťanské reštaurácie, sme zisťovali priamo v teréne.

V kúpeľnom meste je viacero pivární či reštaurácií, kde vám tatarák na stôl prinesú. Robili to aj počas nezmyselného zákazu, no nie pre každého. Mali sme pocit, akoby toto verejné tajomstvo nechceli nechať vyplávať na povrch. A tak, až na malé výnimky, zatĺkali. Dokonca sme jedného z majiteľov vykoľajili informáciou, že sa už tataráky môžu pripravovať beztrestne. Nevedno, či sa z toho potešil, no tváril sa… Pritom tento na pohľad nevábny pokrm svietil v jedálnom lístku.

V inom podniku sa netajili tým, že tatársky biftek robiť neprestali, ale vraj už to nie je to, čo bývalo. Tento biznis počas medializácie klesol o 30 percent. Ďalší majiteľ reštauračného zariadenia bez okolkov priznal, že spomínaný zákaz nerešpektoval. Tatarák pripravuje z bezchybných surovín a podľa prísnych pravidiel už niekoľko rokov a zatiaľ nemal žiadnu sťažnosť na kvalitu či zažívacie ťažkosti. To, prečo niektorí piešťanskí reštauratéri predaj tataráku zahmlievajú, podľa neho spočíva v tom, že sa boja prílišnej kontroly Hygieny. Po novom totiž musí každý, kto biftek ponúka v rámci verejného stravovania, túto skutočnosť nahlásiť na Hygienu. A tá vraj dokáže byť pri kontrolách riadne nepríjemná. Piešťanci sa však vraj nemusia obávať, že by z ich obľúbených podnikov tatarák vymizol. Pravdepodobne však aj napriek novele ostane všetko po starom a ponúkať sa bude ako silonky za socializmu: pod pultom.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila