Rastlinné oleje – na ochutenie i pre zdravie

  • Spravodajstvo
  • 15. mája 2014, 09:12
  • Autor:red

V súčasnosti máme možnosť nájsť v predajniach zdravej výživy široký sortiment rastlinných olejov. Prevažne sa využívajú na studenú kuchyňu, do šalátov alebo ako výživový doplnok. Vyberte si ten správny. Možno máte zdravotné problémy a niektorý z nich vám môže pomôcť.

Makový olej má vysoký obsah vápnika (12x viac ako mlieko) a horčíka, preto sa odporúča konzumovať ho pri liečbe osteoporózy, ale aj pri zlej kvalite vlasov, upokojuje nervovú sústavu, uvoľňuje svalové kŕče a tlmí bolesti hlavy.
Kokosový olej je odporúčaný dietológmi, pretože sa dlhšie trávi a dodáva tak telu energiu postupne. Na rozdiel od iných tukov sa v tele neusadzuje a neobsahuje žiadny cholesterol. Má lahodnú chuť i vôňu a za studena lisovaný si uchováva vitamíny A, C a E. Môžete ho používať na prípravu pokrmov či smaženie.
Olej z čiernej rasce sa používa ako podporný prostriedok na liečbu astmy, bronchitídy, reumatizmu a prechladnutí, pomáha upokojiť nervový systém, bolesť, stimuluje tvorbu moču, zlepšuje trávenie a pomáha znižovať vysoký krvný tlak.
Bodliakový olej (z ostropestreca mariánskeho) sa používa na liečbu všetkých ochorení pečene a žlčníka, pomáha pri migrénach, celkovo posilňuje organizmus.
Olej z hroznových jadier sa vyznačuje protizápalovými a protirakovinovými účinkami. Má vysoký obsah vitamínu E, spevňuje cievy a je vhodný pri diétach.
Široký sortiment olejov môžete nájsť v novom obchodíku so zdravou
výživou „Moja špajza“, Pod Párovcami
(za evanjelickým kostolom pri parku),
tel. 0948/102 199, www.facebook.com/mojaspajza

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav