Prváci sadli do lavíc – jedni sa smiali, druhí plakali

  • Spravodajstvo
  • 5. septembra 2017, 00:51
  • Autor:Viera Dusíková

Na začiatku školského roka v Základnej škole na Brezovej ulici v Piešťanoch bolo v átriu viac rodičov prváčikov ako detí. Najskôr zaznel príhovor riaditeľky Bronislavy Fačkovcovej, a potom si učiteľky prvých ročníkov prevzali svojich zverencov.

S veľkými aj malými kyticami, s darčekovými taštičkami cupitali do tried. Tento rok bude školu navštevovať 686 žiakov, z nich 88 zasadne do lavíc prvého ročníka. „Vítam vás v škole, detičky. Budete chodiť do triedy, ktorá sa volá prvá „A“. Poznáte už toto písmenko, však? Aby ste sa vedeli orientovať, a nestratili sa v prvé dni na chodbách, budete nosiť oranžové mašličky. Budem vás oslovovať krstným menom, aj vy mne môžete hovoriť pani učiteľka Janka,“ vítala svojich zverencov ich triedna učiteľka Jana Bolješiková.
Pred každým z nich ležalo velikánske farebné lízadlo, na katedre malých školákov čakala kôpka šlabikárov a iných pomôcok. Hrdí rodičia postávali naboku aj v pozadí. Mladá mamička utierala slzičky svojmu blonďavému drobčekovi v zadnej lavici. Dievčatká v prednej lavici si čosi šepotali. Prváčka za nimi sa obracala ku chlapcom. Niektorí sedeli vystretí ako pravítka, iní uvoľnení – poškuľovali po spolužiakoch a otáčali sa za rodičmi.

V átriu privítala všetkých školákov riaditeľka Bronislava Fačkovcová.

Prvý školský deň začínal. „Dúfam, že aj napriek rôznym avizovaným zmenám, školský rok prebehne v pokoji. Potrebujeme vytvoriť pre školákov také podmienky, aby sa deti tešili do školy bez ohľadu na zmeny v školstve, aby výučba pokračovala,“ uviedla B. Fačkovcová.  
Tento rok budú mať deviataci rozšírené vyučovanie dejepisu, ale učitelia zatiaľ nedostali žiadne metodické pokyny a príručky, ako by mali výučbu zrealizovať. „Je to na skúsenostiach a cite pre výučbu každého dejepisára,“ dodala riaditeľka. A hoci sa už tento rok mali prváci učiť podľa ministerstva len písané spojité písmo, tento návrh zatiaľ neprešiel.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav