Prosím, berte na nás cyklistov ohľad!

  • Spravodajstvo
  • 8. apríla 2015, 12:45
  • Autor:red

Je cyklista účastníkom cestnej premávky? Túto otázku si kladiem po týždennej skúsenosti z bicyklovania. Ešte vážnejšie som sa nad ňou zamyslel po stretnutí s priateľom – cyklistom, o ktorom ste písali v Piešťanskom týždni číslo 12, keď vodička otvorila dvere a zranila ho.

Táto otázka mi prišla na um aj v okamihu, keď som akoby zázrakom vyviazol so zdravou kožou z dopravnej kolízie i ja. Ohrozila ma totiž vodička, ktorá začala v Častkovciach obiehať autobus v čase jeho odchodu zo zastávky. Našťastie, cestu nelemuje priekopa, ale upravené predzáhradky, cez ktoré sa mi podarilo vyhnúť sa čelnej zrážke. Vodička si to zrejme uvedomila, lebo aj po troch minútach stála v šoku – v protismere.
I môj zážitok z Ratnoviec zo dňa 24. marca bol o mojom neskutočnom šťastí. Vracajúc sa z Hlohovca a míňajúc štyri autá začalo posledné predbiehať či parkovať. V zlomku sekundy som si musel premyslieť a rozhodnúť sa, či pôjdem doprava a padnem do priekopy alebo doľava a podarí sa mi vtesnať sa medzi oproti idúce autá. Druhý variant bol správny a odniesol si to len náraz pravou rukou do boku vozidla vodičky. Jeho evidenčné číslo neudávam, poskytol som ho však redakcii.
Po mojom úľaku a pár nepublikovateľných slovách na adresu vodičky sa vyjadrila aj ona: „Veď som dala blinker.“ Tu je snáď len vhodné pripomenúť vyhlášku, ktorá hovorí, že vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty. A ostatným vodičom, medzi ktorých patrím aj ja, a samozrejme, tiež robím chyby, pripomenúť, že cyklista je účastníkom cestnej premávky, a veľmi zraniteľným. Prosím, berte na nás ohľad!
Váš čitateľ

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila