Primátor Tamajka sa v januári postaví pred sudcu

  • Spravodajstvo
  • 25. októbra 2017, 07:31
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Bývalí zamestnanci mesta sa dočkali. Začali sa súdne procesy vo veci ich žaloby za neplatné výpovede. V prípade, že budú úspešní, Piešťany prídu o státisíce eur z mestskej pokladnice. Súdne pojednávania na podnet jedenástich vyhodených zamestnancov prebiehajú počas tohto mesiaca na piešťanskom okresnom súde.

Zatiaľ sa odohrávajú len za prítomnosti právnych zástupcov. Za zmienku azda stojí, že piešťanskú radnicu v tomto spore zastupuje advokát z advokátskej kancelárie Mojžiš a partneri.
Hoci má vlastné právne oddelenie na čele s Pavlom Vermešom, súkromnej advokátskej kancelárii už v tomto roku vyplatila z rozpočtu takmer desaťtisíc eur a od nového roka si v rovnakej sume jej služby objednala i mestská eseročka bytový podnik, kde je Vermeš konateľom.
Súdne pojednávania podľa našich informácií majú podobný priebeh a líšia sa len v maličkostiach. Obhajca žalobcov (vyhodených zamestnancov) aj právny zástupca radnice však vyslovil rovnakú požiadavku, a to je predvolanie primátora Miloša Tamajku ako zástupcu žalovanej strany.
Okrem iného zaznela i požiadavka zo strany právneho zástupcu vyhodených zamestnancov na predvolanie ako svedka niekdajšiu prednostku mestského úradu Dášu Rehákovú.
Súd vo veci predvolania Tamajku obom stranám vyhovel a pojednávania budú mať svoje pokračovania v januári budúceho roka.
Takzvaná reorganizácia mestského úradu sa odohrala na prelome augusta a septembra v roku 2015. Vďaka nej sa bez perspektívy zotrvania na radnici ocitlo dvanásť zamestnancov. Reorganizačné zmeny Tamajka zverejnil 27. augusta 2015 a účinnosť nadobudli už 31. augusta. Zamestnanci, ktorí následne prišli do práce, tieto zmeny nemali zapracované vo svojich pracovných zmluvách.
A ako sa nám v tom čase k situácii na mestskom úrade vyjadril advokát z advokátskej kancelárie, ktorá pracuje pre organizáciu Transparency International Slovensko, Viktor Klincka, už týmto krokom Tamajka hrubým spôsobom porušil zákonník práce.
„Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi prideľovať prácu podľa pracovnej zmluvy. Preto je zodpovednosťou zamestnávateľa realizovať organizačné zmeny v takom časovom predstihu, aby bol schopný do skončenia výpovednej doby prideľovať dotknutým zamestnancom prácu v zmysle pracovnej zmluvy. Ak tak robiť nebude, porušuje tým zákon,“ konštatoval V. Klincka.
Tu sa však primátorove prešľapy neskončili. „Miesta vedúcich oddelení budú podliehať výberovému konaniu. Do skončenia výberového konania budú na výkon funkcií vedúcich oddelení poverení zamestnanci,“ uvádzala radnica v tej dobe vo svojich oficiálnych vyhláseniach.
Reakcia advokáta V. Klincku: „Zamestnávateľ má ponukovú povinnosť, teda povinnosť ponúknuť miesto zamestnancovi, ktorému hodlá dať výpoveď. Ak má pre takéhoto zamestnanca voľné miesto, ktoré je pre neho kvalifikačne vhodné a zamestnávateľ ho neponúkne, môže to znamenať neplatnosť výpovede.“
A namiesto adekvátnych pozícií vedenie mesta pri následných personálnych pohovoroch vysokoškolsky vzdelaným odborníkom ponúkalo napríklad i pozíciu kuriča.
Tamajka však mestu zavaril aj svojimi nedávnymi vyhláseniami na septembrovom mestskom zastupiteľstve počas priameho prenosu. Vtedy sa preriekol, že nie reorganizačné dôvody boli dôvodom vyhodenia zamestnancov, ale to, že sa prepustení zamestnanci vraj nestotožnili s novým vedením mesta.
V prípade, ak vyhodení zamestnanci budú vo svojich žalobách úspešní a súd vyhlási výpovede za neplatné, mesto im bude musieť vyplatiť ušlú mzdu za celú dobu. Ak budeme uvažovať, že priemerný mesačný zárobok je na radnici 500 eur a takmer rovnakú sumu musí radnica odviesť za svojich zamestnancov do sociálnej a zdravotnej poisťovne, tak sa táto suma môže poľahky priblížiť k hranici pol milióna eur, ktoré bude musieť radnica z mestského rozpočtu pre rok 2018 uhradiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav