Predvolebná kampaň sa začala vyrábaním dlhov

  • Spravodajstvo
  • 12. apríla 2017, 10:29
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Mesto Piešťany v poslednom období ohlasuje začiatky rozsiahlych rekonštrukcií. Kto by však uvažoval, že investície vznikli na základe vynikajúceho hospodárenia mesta v tomto volebnom období, ostane sklamaný. Všetko, čo mesto už robiť začalo, prípadne začiatky rekonštrukčných prác, a to hlavne dopravných tepien kúpeľného mesta, idú na úkor zadlžovania všetkých obyvateľov Piešťan. Tento dlh sa v rámci už začatej predvolebnej kampane súčasného vedenia radnice začína šplhať do závratných výšok.

Na marcovom mestskom zastupiteľstve bolo jedným z bodov programu odsúhlasenie úveru v hodnote viac ako 1,6 miliónov eur. Peniaze poslúžia najmä na opravu ciest a chodníkov v meste. A tak sa za požičané rozbehla oprava Ulice A. Hlinku v hodnote 207-tisíc eur. Nasledovať ju bude z rovnakej pôžičky Sládkovičova ulica, kde padne najväčšia suma, a to až 770-tisíc. Na rekonštrukciu chodníkov na Bratislavskej ceste pôjde 220-tisíc eur, chodníky Pod Párovcami zadlžia mesto sumou 50-tisíc a na opravu zbabranej cesty a chodníkov z „investičky“ v roku 2015 radnica z úveru vyčlenila 7000 eur.

Podstatnejšiu sumu získajú školy na rekonštrukciu svojich budov v objeme 110-tisíc. Naopak, na revitalizáciu mestského parku, kde prestarnuté stromoradia padajú pri akomkoľvek silnejšom vetre, získali z úveru len 15-tisíc eur.

Ak však k tomu priradíme ďalší plánovaný dlhodobý úver v hodnote 1,7 miliónov na mestskú plaváreň, na ktorú podľa našich informácií prostriedky z eurofondov s najväčšou pravdepodobnosťou mesto nezíska, tak zadlženosť Piešťan v tomto roku narastie len pri dlhodobých úveroch o sumu 3,3 miliónov eur.

To však nie je všetko. Radnica si tiež berie preklenovací úver na stavby, kde s eurofondami už počíta so sumou tri milióny eur. To je napríklad na výstavbu zberného dvora a kompostárne, objektov, ktoré majú vzniknúť na okraji mesta v priestoroch niekdajšieho Zväzarmu na Žilinskej ceste. No i tu však vzniká riziko vtiahnutia mesta do dlhovej špirály, z ktorej by sa východisko pre tých, čo v najbližších voľbách po nich na radnicu prídu, hľadalo len veľmi ťažko.

Do minulého roka bola zadlženosť mesta na úrovni 25 percent. A v zmysle novelizácie zákona o rozpočtových pravidlách samosprávy platnej od začiatku roku 2017 je 25 percent aj strop, pri ktorom zo strany obcí a miest nedochádza k porušovaniu tohto zákona.

Trojmiliónový preklenovací úver na stavby, ktoré po ich dokončení preplatia eurofondy, však v sebe skrýva riziká. Ministerstvo, ktoré má tieto výzvy na starosti, po ich dokončení robí kontrolu procesu obstarávania dodávateľa stavby, ale i samotný priebeh realizácie. V prípade nájdenia pochybení sa výška preplácania percentuálne kráti. V prípade extrémne spackaných stavieb z eurofondov môže toto krátenie padnúť i na nulu.

Tým by sa všetka nepreplatená suma prisľúbených europeňazí priamo preklenula do časti dlhodobých úverov. A tak by sa už schválené dlhy mesta v tomto roku z hodnoty 3,3 milióna mohli začať šplhať až do výšky viac ako šesť miliónov eur.

V dôsledku toho by sa už začatá predvolebná kampaň súčasného vedenia mesta v podobe urýchlených rekonštrukcií a stavania tesne pred koncom ich volebného obdobia mohla Piešťancom poriadne predražiť. Lebo peniaze do mestskej kasy neprichádzajú z nejakého imaginárneho zdroja. Na stavby podľa nápadov radnice sa na daniach vyskladajú všetci obyvatelia kúpeľného mesta, rovnako i na splácanie dlhov, ktoré tu po nich ostanú.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav