Pozor na riziká na cestách!

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2014, 14:21
  • Autor:KR PZ

Prichádza jeseň, obdobie charakteristické náhlymi zmenami počasia, ktoré predznamenávajú nástup zimnej sezóny a s týmto časom úzko súvisí aj vývoj bezpečnosti v cestnej premávke, špecifický zvýšenou nehodovosťou. Polícia chce všetkých účastníkov cestnej premávky upozorniť na nasledovné skutočnosti, ktorým je potrebné venovať pozornosť:

■ S nástupom jesene je potrebné skontrolovať si technický stav vozidla, najmä vo vzťahu k pneumatikám. Kontrolu pneumatík je potrebné vykonať vzhľadom k stavu ich plášťa, nahusteniu či nevhodnej kombinácii rôznych druhov ich konštrukcií, čo je závažným nedostatkom v technickom stave vozidla a na vozovke významným predpokladom vzniku dopravnej nehody a možnej zbytočnej tragédie.
■ Nemenej dôležitú pozornosť je treba venovať aj osvetleniu vozidiel (rovnako to platí pre motorové vozidlá, ako aj pre nemotorové), bezchybnej funkčnosti, ale aj dodržiavaniu zákonných podmienok používania so zreteľom na zníženú viditeľnosť, nakoľko v jesennom období sa vo zvýšenej miere vyskytujú hmly, počasie býva sychravé, skôr sa stmieva, respektíve ráno býva dlhšie tma.
■ Vo vzťahu k nemotorovým účastníkom cestnej premávky je dôležité, aby vodiči rešpektovali práva chodcov na vozovke, a to hlavne na priechode pre chodcov a boli predvídaví, nakoľko v prípade náhleho vstupu chodca na vozovku tesne pred idúce vozidlo má vodič najmä na klzkej ceste, na ktorej sa výrazne predlžuje brzdná dráha, sťaženú možnosť bezpečne zastaviť vozidlo. Pre chodcov je preto veľmi nebezpečné vchádzať na vozovku spoza stojaceho vozidla, predovšetkým na zastávkach autobusovej dopravy alebo spomedzi zaparkovaných áut a na neosvetlených miestach. Každý chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky má zo zákona povinnosť za zníženej viditeľnosti mať na sebe umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.
■ Pre všetkých vodičov polícia zdôrazňuje povinnosť prispôsobiť, respektíve znížiť rýchlosť jazdy vzhľadom k zhoršeným poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať, najmä pre lístie a blato na cestách počas prebiehajúcich sezónnych poľnohospodárskych prác.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav