Poslanec J. Malík: V rozvoji mesta sme sa nepohli ani o krok

  • Spravodajstvo
  • 14. júla 2016, 08:41
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Uplynula polovica volebného obdobia, a tak sme oslovili Jozefa Malíka (NEKA), jedného z najaktívnejších poslancov piešťanského mestského zastupiteľstva. Zisťovali sme prostredníctvom našich otázok, ako dobu od posledných komunálnych volieb hodnotí, či je spokojný s doterajšou prácou samosprávy, kde vidí pozitíva, prípadne nedostatky, a aká je ešte šanca kúpeľné mesto do konca tohto volebného obdobia zmeniť.

Polovicu volebného obdobia máme v podstate za sebou, do najbližších komunálnych volieb zostávajú zhruba dva roky. Ako hodnotíte vaše doterajšie pôsobenie v mestskom zastupiteľstve?
– Ľudia si zvolili zmenu, nakoľko ju považovali za potrebnú. Cieľom bolo nabrať nový dych a zastaviť úpadok Piešťan. Ak porovnáme okolité samosprávy, tak tie, čo boli pred časom z hľadiska rozvoja ďaleko za nami, nás za posledné roky v dôsledku zlého vedenia nášho mesta predbehli. Pritom my máme ďaleko väčší rozvojový potenciál ako väčšina slovenských miest. Je pre mňa nepochopiteľné, že neustále prešľapujeme na mieste. A v tomto nechápem ani svojich kolegov v poslaneckých laviciach, čo je vlastne ich cieľom. Lebo za dva roky sme sa nepohli ani o krok.
Splnili sa vaše očakávania a ambície ako člena zastupiteľstva?
– Určite nie. Predstava bola iná. Kandidoval som pre úprimné presvedčenie, že je tu priestor a nálada robiť veci z minulosti úplne inak. My sme v minulosti z cestovného ruchu prosperovali a ekonomicky napredovali. Piešťany sú na turizmus viazané omnoho viac ako okolité mestá. V posledných rokoch všetko stagnuje a nič sa nedeje preto, aby sa to zmenilo. A ani súčasné vedenie mesta nie je schopné problematiku uchopiť tak, aby sa zastavil úpadok turizmu.
Aké podľa vás nastali chyby od posledných volieb a ako by sa ešte dali zvrátiť, prípadne korigovať?
– Zlyhala v prvom rade personálna otázka radnice. Je obrovská škoda, že súčasné vedenie mesta nedokázalo nadchnúť pracovníkov mestského úradu a rozpočtových organizácií tak, aby ťahali za jeden povraz a išli spoločným smerom. Na radnici bolo, ale stále ešte aj je množstvo lokálpatriotov, ktorým na meste záleží. Ale ak zlyhal manažment, tak to jednoducho nejde, aby všetko fungovalo, ako má. Ale aj napriek tomu, že už ubehla polovica volebného obdobia, stále je ešte priestor minimálne rozpracovať predsavzatia nás všetkých, ktorí sme sa o dôveru ľudí uchádzali, a pripraviť ich pre tých, ktorí vzídu z najbližších komunálnych volieb.
Donedávna ste vy, ale i celý váš klub nezávislých poslancov združených pod hlavičkou občianskeho združenia Spoločne pre Piešťany (SpP) vedenie mesta za ich prácu vcelku intenzívne kritizovali. Pred časom jeden z vašich členov, Tomáš Hudcovič, prijal pozíciu druhého viceprimátora. Je možné týmto krokom niečo zmeniť na štýle a spôsobe práce primátora Miloša Tamajku a jeho prvého zástupcu Michala Hyneka?
– Do určitej miery áno. Musíme si však uvedomiť, že za fungovanie mestského úradu je zodpovedný predovšetkým jeho prednosta a toho priamo riadi primátor. Výkonná moc druhého viceprimátora je tým pádom značne limitovaná.
Neobávali ste sa vy, poslanci združení v klube SpP, že spolupráca s dvojicou M. Tamajka a M. Hynek vás v očiach vašich voličov postaví do zlého svetla?
– Áno, ale je to riziko, ktoré sme boli ochotní niesť v záujme rozvoja mesta. Mrzí ma však postoj ostatných kolegov poslancov mimo klubu SpP. Nálada v spoločnosti je veľmi zlá, ale je potrebné urobiť maximum pre nájdenie východísk a riešení na ceste k lepšiemu. Ak to nezvládneme, obávam sa, že si i do piešťanskej regionálnej politiky nájdu cestu radikálne zmýšľajúce extrémistické zoskupenia. Niekedy mi zastupiteľstvo pripadá ako reality šou, v ktorej sa každý chce len predvádzať. A popritom, mimo očí médií, sa dokážeme aj konštruktívne porozprávať.
Zastupiteľstvo svojím uznesením schválilo pripomienky k záverečnému účtu mesta za rok 2015. Podľa vyjadrení T. Hudcoviča je tým zrejme ohrozený prístup Piešťan k eurofondom. Je podľa vás možné bez týchto prostriedkov mesto zásadne rozvíjať?
Podľa mojich vedomostí ministerstvo v rámci hodnotenia žiadostí nepozerá, akým spôsobom bol schválený účet. Eurofondy sú k dispozícii do roku 2020 a dovtedy budú významným rozvojovým impulzom pre samosprávy. Po tomto období už budeme musieť nájsť svoje vlastné zdroje, ako zabezpečiť rozvoj a prevádzku mesta.
Aké sú vaše priority, ktoré by ste chceli presadiť ako poslanec?
Pätnásť rokov sa problémy, ktoré trápia mesto, zanedbávali. Cesty sú v katastrofálnom stave. Nemáme vyriešenú sociálnu oblasť. Chýbajú nám dostatočné kapacity na pokrytie potrieb seniorov. Marketingovo nedokážeme prezentovať cykloturizmus, pre ktorý sú Piešťany ideálnym regiónom. To by mali byť naše spoločné priority. Dlho tiež diskutujeme o revitalizácii kúpaliska Eva alebo výstavbe nového a aj tento problém potrebujeme rozlúsknuť. Poplatky za ubytovanie, ktoré tu nechávajú návštevníci, by mali byť účelovo nasmerované do rozvoja mesta.
V budúcom roku nás čakajú voľby do krajských samospráv. Nezvažujete kandidovať do zastupiteľstva vyššieho územného celku?
– Kandidoval som aj v posledných voľbách. Vtedy mi poslanecké kreslo ušlo počtom asi dvadsať hlasov. Pre budúcoročné voľby ešte nie som rozhodnutý, ale v tomto momente sa chcem hlavne sústrediť na dianie v piešťanskej samospráve.
Pred voľbami sa SpP aktívne zapájalo do revitalizácie Vážskeho ostrova, medzi Piešťancami známeho ako Lido. V súčasnej dobe je toto miesto spustnuté a opäť zanedbané. Ako s týmto priestorom ďalej, aktivita SpP týmto smerom skončila?
– Presadzovali sme myšlienku občianskej spolupatričnosti a bola úspešná. Niektorí regionálni politici, či už z pomsty, alebo zo závisti, nám v ďalšom pokračovaní kládli neprekonateľné prekážky. My sme boli pri vzniku úspešných dobrovoľníckych prác na tomto území a mám vedomosť, že iné združenia chcú v tom pokračovať. A čo sme chceli, sa nám aj podarilo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav