Pomaľovaný plechový plot pridal parku šmrnc

  • Spravodajstvo
  • 7. júna 2017, 09:44
  • Autor:pror

Nevábne plechové oplotenie niekdajšieho hotela Slovan v piešťanskom mestskom parku získalo vďaka mladým umelcom nový vzhľad. Writeri i vďaka spolupráci s mestským kultúrnym strediskom získali zhruba päťdesiat metrov štvorcových legálnej plochy pre svoje graffiti. A tak na sprievodnej akcii popri oslavách Medzinárodného dňa deti vo štvrtok 1. júna mohla desiatka sprejerov predviesť, čo dokáže bez obáv pred políciou.

Organizátormi stretnutia tohto umeleckého štýlu boli Matej Vida a Matej Mikuš. Obaja sa graffiti venujú od detských čias. „Hľadáme si legálne plochy. Takéto projekty sa však dajú pripravovať len po dohode so samosprávami,“ poznamenal M. Vida, ktorý na plot zvečnil obraz s vesmírnou tematikou. Umenie graffiti je podľa neho hlavne o slobode prejavu prostredníctvom farebných sprejov, a tak ani sám netušil, akým témam sa idú venovať ostatní writeri.

V ten deň však pracovníci služieb mesta opäť museli čistiť Kolonádový most, ktorý niekto v noci počarbal sprejom. Mladí umelci si boli vedomí, že takéto „diela“ im len kazia meno. „Writeri tvoria navzájom komunitu, v ktorej je absolútne neprípustné popísať pamiatky či užívané budovy. Kto to urobil, nebol žiaden writer. Takýto vandalizmus aj my odsudzujeme,“ povedal M. Mikuš.

Mladí umelci sa svojej tvorbe v mestskom parku venovali do večerných hodín. I keď ich diela nie sú vždy a všade prijímané rovnako pozitívne, v tomto prípade nešlo o nič nelegálne a plot, ktorý prostrediu parku ani trochu nesvedčí, aspoň získal zaujímavý vzhľad.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 6. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav