Piešťany sprievodcov majú, ale nevyužívajú ich

  • Spravodajstvo
  • 27. februára 2018, 16:09
  • Autor:Daniela Serišová

Počas uplynulého víkendu bolo v uliciach mnohých miest o čosi rušnejšie ako po iné februárové dni. Nielen vo svetových metropolách, ale aj v menších mestách, dokonca aj na Slovensku, využili organizácie zaoberajúce sa cestovným ruchom príležitosť osláviť Medzinárodný deň sprievodcov rôznymi aktivitami. Výnimkou nebola ani Trnava. Turisticky obľúbené Piešťany však ostali bokom. Vraj nemajú na to kapacity. Fyzické i finančné.

Medzinárodný deň sprievodcov pripadá na 21. februára a spravidla sa tak počas víkendu konajú v rôznych destináciách bezplatné prehliadky či tematické vychádzky. V Trnave si mnohí nenechali ujsť príležitosť spoznať historické centrum.
V Piešťanoch však nikto žiadne prehliadky neorganizoval, hoci v Piešťanskom informačnom centre (PIC) pracujú aj zamestnanci so sprievodcovským kurzom. Tí však majú dosť práce so zabezpečovaním chodu centra. „Vieme, že je Medzinárodný deň sprievodcov, no žiadne vychádzky neorganizujeme,“ uviedla zamestnankyňa PIC Eva Jančinová. Podľa jej slov na to nemajú kapacitu, v budúcnosti by však niečo podobné chceli zabezpečiť formou externistov.
„Chceli by sme rozšíriť svoju ponuku aj činnosť PIC i v tomto smere. Keďže kúpele zrušili svoje kultúrne oddelenie a neorganizujú prehliadky, chceli sme na to nadviazať a využiť medzeru, ktorá tu vznikla. Radi by sme ju zaplnili aktivitami v našej réžii,“ doplnila Margita Galová, riaditeľka PIC a mestskej knižnice.
Rozvoj cestovného ruchu v kúpeľnom meste má pod taktovkou aj Rezort Piešťany, ktorý by mal na takého akcie myslieť v prvom rade. „Nemáme na to kapacity, mohlo by sa to však zaradiť do programu na získanie financií na personál,“ uvažuje Peter Tremboš z Rezortu Piešťany. Podľa neho však treba brať do úvahy aj vekovú skupinu turistov, ktorá navštevuje Piešťany. „Keďže sú to väčšinou starší ľudia so zdravotnými problémami, na zimné mrazivé prechádzky sa zlákať nedajú.“

Záujemcovia si mohli vlani v sprievode riaditeľa múzea Vladimíra Krupu pozrieť aspoň secesné budovy na Kúpeľnom ostrove.

Vo februári je však v Piešťanoch pramálo turistov, väčšina z nich sa aj tak ohrieva v horúcich prameňoch v kúpeľoch. Nie vždy však býva záver februára mrazivý, takže vyhovárať sa na počasie cestou nie je.
A tak zatiaľ jediný sprievodcovský počin za posledné mesiace, ak nerátame aktivity kúpeľov, bola septembrová prechádzka po secesných pamiatkach Piešťan, ktorú pripravilo Balneologické múzeum Imricha Wintera.
Nesmieme opomenúť ani cykloturistiku po architektonických skvostoch mesta, ktorá sa pravidelne koná pod gesciou piešťanských architektov pri príležitosti ich medzinárodného sviatku. Takejto činnosti, navyše systematicky, by sa však mali venovať práve organizácie na to určené.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav