Piešťany sa uchádzajú o viacúčelovú športovú halu

  • Spravodajstvo
  • 22. februára 2017, 13:50
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Mesto Piešťany sa usiluje o novú viacúčelovú športovú halu. Informoval o tom členov mestskej rady na ich zasadnutí 13. februára primátor Miloš Tamajka. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v úvode roka predstavil projekt výstavby nových športových centier pre deti a mládež. S výzvou oslovil starostov a primátorov všetkých sídiel nad 5000 obyvateľov. Termín na potvrdenie prvotného záujmu obcí, ktoré dokážu poskytnúť lokalitu, bol do 15. februára.

Hokejový zväz vo svojej výzve uviedol, že má záujem o spoločný postup pre zlepšenie podmienok v mládežníckom športe, chce pripraviť adekvátne a atraktívne priestory pre prácu s deťmi a mládežou, ktoré dokážu motivovať. Hala má umožniť viacúčelové využitie pre šport, zábavu a iné využitie voľného času so zameraním na získavanie základov pre možnosť ďalšieho rozvoja športu pod vedením odborníkov.

„Tento projekt sme pripravili, aby sme deťom a mládeži dali priestor. Nie je to len o ľade, ale celkovo o športe s tým, že ľad bude hrať prioritu. Ide o zabezpečenie prístupu pre deti v čase, aký im vyhovuje, aby to nebolo ráno o piatej alebo večer o desiatej. Vznikol by systém, čo podchytí talenty a nasmeruje ich na športovú dráhu. Šport by mal byť súčasťou vzdelávania a výchovy, a nie naopak,“
povedal v úvode roka na tlačovej konferencii pred novinármi prezident SZĽH Martin Kohút. Kohútova osobná ambícia ešte z obdobia jeho kandidovania na post prezidenta SZĽH bola výstavba aspoň štyridsiatich takýchto multifunkčných športových hál.

V projekte hokejového zväzu je ihrisko s celoročnou prevádzkou a rozmermi 20×40 metrov, čiže menšie než klasická hokejová plocha, aby sa nezneužívalo na súťažné hokejové zápasy. V zime má slúžiť na korčuľovanie a hokej, v lete sa rozpustením ľadovej plochy premení na ihrisko na tenis, hádzanú, pozemný hokej, basketbal či ďalšie športy.

Vysunutím časti fasády sa bude dať prepojiť exteriér s interiérom, osvetlenie zaistí kombinácia umelého a presklených plôch vo fasáde.

Hokejový zväz pre mestá pripravil dve možné alternatívy, jedna bez tribúny a komerčného využitia, druhá s pridaním konštrukčného modulu pre umiestnenie tribúny. Stavba je navrhnutá na osadenie na zelenej lúke, v areáloch základných škôl, s možnosťou pristavenia k školskému zariadeniu.

„Ako investor chceme projekt financovať a priamo prevádzkovať. Samospráva, ktorú vyberieme, nám pomôže symbolicky aj spolufinancovaním. Budeme však požadovať minimálne dve hodiny denne pre verejné korčuľovanie a iné športové aktivity obyvateľov. Rokujeme o spôsobe výstavby, financovania a prevádzkovania. Zo skúseností vieme, že neexistuje iná cesta ako prebratie zodpovednosti zväzom,“ uviedol Kohút. SZĽH počíta s nákladmi na jednu halu rádovo do jedného milióna eur.

„Záujem sme potvrdili a poslali sme dva varianty, kde by mohla hala stáť, a to v areáli Základnej školy na Brezovej ulici alebo Základnej školy F. E. Scherera,“
informoval členov mestskej komisie primátor Tamajka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 21. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav