Obyvatelia nad výstavbou parkoviska krútia hlavami

  • Spravodajstvo
  • 15. marca 2017, 15:20
  • Autor:am

Začiatkom minulého týždňa nám do redakcie prišiel podnet čitateľa, ktorý sa zhrozene pozeral na spôsob rozšírenia výjazdovej jednosmernej komunikácie zo sídliska „Pentagon“ na Teplickú ulicu v Piešťanoch. V ten deň do práce nastúpili aj robotníci pracujúci na výstavbe nových odstavných plôch pre automobily.

„Niekoľko rokov poukazujem mestu a jeho orgánom na to, že výjazd z ‚Pentagonu‘ je pre nákladné vozidlá obsluhy úzky a na zeleni vyjazdili za ten čas hlbokú brázdu. Poukazoval som na to i prostredníctvom webovej stránky Odkaz pre starostu aj v žiadostiach. Už keď sa zdalo, sa veci začnú hýbať k lepšiemu, tak ma susedia upozornili, že ani len obrubníky sa neunúvali vybrať. Len to miesto, kde nákladné auto musí vybehnúť s polovicou vozidla na zeleň, ako-tak spevnili. Aj to neviem, čo za ‚experta‘ je za takýmto rozhodnutím, ale ak má mesto robiť takto, tak radšej nech nerobí nič.“ Tak znel úryvok e-mailu od čitateľa Jána Zakuťanského, ktorý sa problémy v meste snaží aktívne riešiť už roky.

Aká je teda situácia v „Pentagone“? Pozdĺž bytových domov na Teplickej ulici parkuje už roky mnoho vozidiel. Potom, čo vodiči svoje štvorkolesové tátoše odstavia, zostane na prejazd len úzka ulica. S tou sa však musia popasovať napríklad vodiči veľkých smetiarskych áut, pretože i v tejto lokalite odpad z kontajnerov vyvážať treba. Práve väčšie vozidlá majú na konci ulice s jednosmernou premávkou problém, pretože je taká úzka, že šofér pri výjazde musí vyjsť na zeleň – vyjazdené blato.

Situácia našla riešenie práve vo chvíli, keď sa mesto rozhodlo vybudovať nové parkovacie miesta v lokalite. „Na sídlisku Teplická (Pentagon) sa realizuje parkovisko s kapacitou 14 miest a rozšírenie jestvujúcej komunikácie vzhľadom na to, že parkujúce vozidlá obmedzovali prejazd smetiarskych vozidiel a tieto jazdili po verejnej zeleni, ktorú poškodzovali,“ uviedla hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová.

Zaujímalo nás, či je toto riešenie definitívne, keďže už niekoľko dní po navezení kamienkov sa časť z nich vykotúľala aj na asfalt. „Spomínaný pás štrku položila realizačná firma z dôvodu potreby prejazdu nákladnými autami a stavebnou technikou, aby nedochádzalo k vynášaniu blata na hlavnú komunikáciu. Po ukončení prvej fázy bude pás odstránený a rozšírenie cesty vykonané dojednaným spôsobom podľa projektovej dokumentácie,“ dodala hovorkyňa. Tú k dispozícii nemáme, a tak bude spôsob riešenia napokon prekvapením.

Nad výstavbou nových parkovacích miest však tamojší obyvatelia krútia hlavami. Ešte prednedávnom sa totiž pod záštitou primátora Piešťan Miloša Tamajku uskutočnila prednáška Michala Kravčíka, odborníka na hydrológiu. Ten rozprával o dôležitosti zachytávania dažďovej vody a jej prirodzenom vsakovaní do pôdy a odparovaní sa, namiesto priamej cesty do kanála. Voda totiž pôsobí ako termoregulátor.

A tak napriek tomu, že z opačnej strany bytových domov, pri obchodnom dome Prior, sa nachádza veľké parkovisko, obyvatelia budú mať namiesto zelene k dispozícii ďalšie betónové plochy pre svoje tátoše.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 14. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav