Novinky zo stredných škôl v regióne

  • Spravodajstvo
  • 17. septembra 2015, 11:07
  • Autor:vd

Začiatok školského roka priniesol na stredné školy v regióne novinky. Sťahovanie, nové kabinety i učebne, ale i zahraniční lektori – to je krátky výpočet aktualít. Najmarkantnejšie zmeny zažili študenti i pedagógovia Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej presťahovaním do priestorov záhradníckej školy na Brezovej ulici v Piešťanoch. O tomto kroku sme písali minule.

Zdravé potraviny si musia dopestovať sami


Čo nové okrem „spolubývajúcich“ pripravilo vedenie Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch? „Zmenou pre našich žiakov a učiteľov je opätovný návrat k domovským triedam. Vynovili sme učebne viazania a aranžovania, sadovníckej tvorby i multimediálnu učebňu. V triede je interaktívna tabuľa, televízor a po dokončení pripojenie na internet. Taktiež máme v rámci projektu novú tabletovú učebňu,“ uviedla jej riaditeľka Eva Stručková.
V septembri zasadlo do lavíc tejto školy 75 študentov, z nich je 17 prvákov a 23 maturantov. Oproti minulému roku je počet žiakov vyšší. Riaditeľka pripomína, že záhradnícka škola vzdeláva a pripravuje študentov na povolanie záhradník – kvetinár – aranžér kvetov čiže florista, ovocinár, zeleninár a sadovník, projektant záhrad, environmentalista.

„Mojmírku“ čaká oslava 130. výročia


Stredná odborná škola obchodu a služieb Piešťany pripravila podľa riaditeľka Anny Zálešákovej pre učiteľov počas prázdnin nové kabinety. „Naša škola oslávi 11. novembra 130. výročie založenia slávnostnou akadémiou v kine Fontána. Pre žiakov pripravujeme rôzne aktivity. Najbližšie sa študenti z odboru cukrár zapoja do súťaže O najkrajšiu tortu v Púchove a žiaci odboru kuchár, čašník a cukrár do súťaže Európa 2015 v Bratislave,“ dodala riaditeľka.
Do školy nastúpilo v septembri 412 žiakov, z toho na denné štúdium 100 prvákov a do prvého ročníka nadstavbového štúdia 31 žiakov. Maturovať sa chystá 74 žiakov. Počet študentov klesol o desať.

Hotelová akadémia sedemdesiatročná


Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch vstúpila do 70. školského roka. Po prázdninách čakali žiakov a pedagógov zrekonštruované a upravené priestory. „Okrem bežného výchovno-vzdelávacieho procesu pripravujeme množstvo gastronomicko-spoločenských akcií, deň otvorených dverí, environmentálne aktivity či charitatívne podujatia,“ uviedol riaditeľ školy Ladislav Blaškovič.
V školskom roku 2015/2016 sa v škole plánuje vzdelávať približne 640 žiakov v študijných odboroch hotelová akadémia a manažment hotelov a cestovných kancelárií. Okolo dvesto študentov využije služby školského internátu. Prvý ročník navštevuje v oboch odboroch 165 žiakov a školu ukončí maturitnou a absolventskou skúškou približne 115 mladých ľudí.

Dvaja Taliani a Ruska v gymnáziu vo Vrbovom


Novinky čakajú i študentov Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom. Priblížila nám ich zástupkyňa riaditeľa Jana Filanová: „Niekoľko mesiacov na našej škole strávia dvaja študenti z Talianska. Naďalej spolupracujeme s Vysokou školou manažmentu v Trenčíne/City University of Seattle pri realizácii jazykových pobytov a poskytovaní zahraničných lektorov pre výučbu našich žiakov. Pripravujeme projekt zo Štipendijného programu EHP Slovensko. V jeho závere skupina žiakov vycestuje na Island, kde odprezentujú naše riešenie spoločnej témy s environmentálnou tematikou.“ Recipročne na Slovensko pricestujú Islanďania so svojou prezentáciou.
Na hodinách ruského jazyka privíta študentov vrbovského gymnázia zahraničná lektorka z Ruska, veď ruština je na Slovensku opäť v kurze. „Tradične zorganizujeme aj iné akcie – streetball, Halloween, študentskú vedeckú konferenciu, súťaž pre žiakov základných škôl v angličtine, školský ples, literárnu sci-fi súťaž, organizujeme pravidelné exkurzie do zahraničia – do Petrohradu, do Carnuntumu, do Schloßhofu i Manchesteru a ponúkame možnosť zapojiť sa do projektu Enviroprojekt, Enersol či stredoškolskú odbornú činnosť,“ vyratúva J. Filanová.
Na vrbovskom gymnáziu otvorili prvú triedu štvorročného štúdia so 17 žiakmi a päťročného bilingválneho štúdia s tridsiatimi žiakmi. V tomto školskom roku absolvuje maturitu 20 žiakov 4-ročného štúdia a dve triedy štvrtého ročníka 5-ročného bilingválneho štúdia (49 žiakov) podstúpi skúšky dospelosti zo slovenského jazyka a literatúry. Z ostatných predmetov ich maturita čaká budúci školský rok v piatom ročníku. Oproti minulému roku sa o 25 zvýšil počet žiakov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 16. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav