New York Times písal o Piešťanoch negatívne

  • Spravodajstvo
  • 21. septembra 2017, 07:56
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťany si všimol redaktor jedného z celosvetovo najznámejších denníkov New York Times. Autor článku mesto navštívil počas tohto leta. Viac ako krásami sa však v článku zaoberal nárastom xenofóbnych nálad v kúpeľnom meste.

Ako píše, obľuba Piešťan u arabského obyvateľstva má pôvod v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, keď Piešťany pre arabský svet objavil pilot dopravného lietadla, ktoré na miestnom letisku pristálo, a on po návrate domov Piešťany spopularizoval. Inšpiráciou však vraj mohol byť aj slovenský futbalový tréner, ktorý pred desiatimi rokmi pôsobil v Katare.
Piešťanské kúpele New York Times opisuje ako miesto, ktoré v minulosti malo možnosť privítať európskych panovníkov či indických maharadžov, no v súčasnosti je podľa autora viac pravdepodobnejšie, že tu stretnete kuvajtskú princeznú, nakoľko pohľad na centrálnu pešiu zónu sa od tých čias zmenil na promenádu moslimských žien v ich tradičnom oblečení a mužov posedávajúcich pri vodných fajkách.
Podľa New York Times negatívne nálady voči moslimom, ako dôsledok utečeneckej krízy v Európe, aj v Piešťanoch narušili donedávna tolerantný vzťah medzi arabskými návštevníkmi a miestnymi obyvateľmi. Autor článku to ilustruje na príklade minuloročného incidentu, keď miestny mladík pod vplyvom alkoholu verbálne napádal moslimských návštevníkov pred predajňou kebabu. Jej majiteľ Ilknur Perde, ktorý v Piešťanoch žije už 30 rokov, sa hostí zastal a mladíka spacifikoval. Ako dôsledok tohto večerného konfliktu na druhý deň nadránom niekto povytĺkal na predajni s kebabom okná a výklady.

Redaktor amerického denníka hodnotil správanie sa domácich k arabským turistom.

Negatívne nálady podľa autora článku zaznamenali moslimskí návštevníci i v tomto roku. Stali sa vraj terčom pokriku v supermarkete na okraji mesta. Ilknur Perde situáciu z posledného obdobia opisuje ako nálady, ktoré v Piešťanoch nikdy predtým neboli.
Podľa amerického denníka sa Slovensko pravidelne umiestňuje na najhlbšom mieste v prieskume Európskej únie o diskriminačných postojoch voči cudzincom a iným etnickým skupinám. Politická strana Mariána Kotlebu má dvoch členov parlamentu z Piešťan a autor článku opisuje i to, že Kotlebovci sa v zelených tričkách nechávajú vidieť i počas zasadnutia mestského zastupiteľstva.
Slovensko podľa New York Times zasiahla aj vlna šírenia nenávisti internetom. Pravicoví extrémisti na tento účel zneužívajú manipulatívne fotografie, často zhotovené pomocou fotomontáží a manipulovaním s realitou a k takýmto zavádzajúcim fotografiám doplňujú nenávistné komentáre.
Autor článku ako príklad uviedol fotografiu moslimky, ktorá sa podľa neofašistov mala modliť na parkovisku v bratislavskom nákupnom centre. To sa neskôr preukázalo ako jednoznačná fotomontáž vyhotovená za účelom šíriť nenávisť.
New York Times hodnotí aj to, že z 42 756 prenocovaní v kúpeľoch pripadá 12 500 na obyvateľov Saudskej Arábie, Kuvajtu, Libanonu alebo Spojených arabských emirátov. Z iných ázijských krajín to bolo 1674 prenocovaní. Ďalšia veľká skupina, s počtom prenocovaní 6858, prišla z Izraela. A podľa hodnotenia zamestnancov kúpeľov u týchto dvoch tradične znepriatelených národov nezaznamenali žiadne vzájomné prejavy nenávisti či konfliktov.
V závere sa autor článku zamýšľa nad tým, či súčasné nenávistné a protimoslimské nálady v meste, ktoré donedávna bolo príkladom tolerancie medzi vierami a národmi, nakoniec nevyústi do úbytku návštevníkov kúpeľov z arabského sveta.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav