Minister dopravy Árpád Érsek: Slovensko má letísk priveľa!

  • Spravodajstvo
  • 20. marca 2017, 20:51
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanská letisková spoločnosť je opäť vo vážnych problémoch. Potom, ako v médiách zaznela správa o prípravách leteckého dňa na jeseň tohto roka, akciovku dobehli jej podlžnosti prameniace z obdobia, keď bol väčšinovým akcionárom štát. Jeden z jeho vtedajších členov predstavenstva zastupujúci štát si svoje nevyplatené pohľadávky voči letisku uplatnil na súde. Ten rozhodol v prospech tohto nominanta a navyše niekdajší zástupca štátu svoju viac ako osemdesiattisícovú pohľadávku voči letisku predal tretej osobe. A štát sa podľa slov ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka piešťanské letisko nechystá zachraňovať.

Letisková spoločnosť sa v negatívnych hospodárskych výsledkoch utápa už roky. V súčasnosti nedokáže zarobiť ani na svoju prevádzku a k tomu ju ešte ťažia podlžnosti z minulosti. Najviac dlhuje Mestu Piešťany na nezaplatenej dani z nehnuteľnosti za obdobie niekoľkých rokov. Tento dlh voči mestu sa spolu s penále vyšplhal až na hodnotu 620-tisíc eur. Nemalú sumu pohľadávok voči letisku tvoria i nevyplatené odmeny členom jeho riadiacich orgánov, a to najmä z obdobia, keď väčšinovým akcionárom letiska bol štát. Celkový dlh sa tak v súčasnosti vyšplhal na hodnotu 1,9 milióna eur.

O nevyplatené odmeny členov predstavenstva sa bývalí nominanti súdia. V jednom prípade už súd právoplatne rozhodol a tento niekdajší člen predstavenstva podľa našich informácií z prostredia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) svoju pohľadávku vo výške viac ako 80-tisíc odpredal tretej osobe a na TTSK bol v minulom týždni doručený platobný príkaz s lehotou splatnosti sedem dní.

Podľa našich informácií za účelom riešenia tohto problému predseda predstavenstva letiskovej akciovky a zároveň predseda TTSK Tibor Mikuš zvolal v piatok minulý týždeň do Trnavy všetkých členov riadiacich orgánov, aby ich o kritickej situácii informoval. V závere tohto stretnutia však padlo rozhodnutie. A podľa našich informácií sa členovia predstavenstva zhodli na tom, že letiskovú spoločnosť idú za každú cenu zachrániť a na vyplatenie tejto podlžnosti zabezpečia prostriedky.

My sme využili prítomnosti ministra dopravy a výstavby Á. Érseka v regióne a položili sme mu v súvislosti s letiskovou spoločnosťou otázku, či štát pomôže letisko v Piešťanoch zachrániť: „V prípade piešťanského letiska na rozdiel napríklad od Žiliny mám výhodu, že ako štát sme len 20-percentný podielnik. Väčšinu akcií vlastní spoločne župa a Mesto Piešťany. Ak by sa oni dvaja vedeli dohodnúť ako ďalej, ja sa rád pripojím. Je to však vážna situácia a väčšinoví akcionári stále riešia medzi sebou nejaké problémy. Štát prispieva na ochranu letiska a hasičov. Moja otázka však znie: Dokedy tam budeme financie na bezpečnosť a hasičov dávať, keď tam nič neprilietava a nič neodlietava? Vidím to tak, že žilinské i piešťanské letisko sú regionálne letiská, a preto podľa môjho názoru pre ich záchranu by mali regióny vstúpiť do toho procesu ostrejšie. Mňa ale viac trápi Žilina ako Piešťany. Čoskoro však budeme musieť koncepčne vyriešiť problémy so všetkými regionálnymi letiskami. Máme Piešťany, Žilinu, Sliač, Poprad, Košice. A podľa môjho názoru je toľko letísk na malé Slovensko priveľa.“

Spoločnosť Letisko Piešťany pre jej enormnú zadlženosť chcel TTSK poslať do likvidácie už v minulom roku. Nakoniec došlo k zmene rozhodnutia, nakoľko predsedu predstavenstva T. Mikuša tesne pred valným zhromaždením, na ktorom sa o likvidácii malo hlasovať, oslovil listom investor pochádzajúci z Ruska so záujmom o kapitálový vstup do letiskovej spoločnosti. Ten sa však nakoniec odmlčal. Rovnakým spôsobom sa ohlásili i ďalší dvaja záujemcovia. Aj v ich prípade to dopadlo rovnako ako v predchádzajúcom prípade.

Letisková spoločnosť, i keď s veľkými finančnými problémami, funguje naďalej. Na máj je naplánované stretnutie akcionárov, na ktorom má padnúť definitívne riešenie – či letisko ide do nejakej formy likvidácie alebo pokračuje ďalej, a ak má pokračovať, akým spôsobom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 21. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav