Mesto súťaží o cyklochodník, cyklisti o život

  • Spravodajstvo
  • 22. júna 2017, 08:02
  • Autor:am

Tepna Piešťan, ktorú denne využívajú tisíce vodičov, prepravcov i domácich, ani po dvoch rokoch od výrubu stromov nepôsobí reprezentatívne. Bratislavská cesta, z ktorej pred dvomi rokmi pre rekonštrukciu plynovodov zmizlo sedemnásť javorov, sofora, slivka i smrek, stále pôsobí ako tŕň v oku. Čo s ňou bude ďalej?


Ilustračné foto. (Autor: am)

Odhaľovanie nedokonalostí Bratislavskej cesty sa začalo už na jar v roku 2015, keď plynári vyrúbali tamojšie dreviny pre rekonštrukciu svojich zariadení. Odvtedy bola komunikácia rozkopaná opäť, a to v čase, keď sa súkromná spoločnosť rozhodla do zeme zaviesť sieť optických káblov. Napriek tomu, že obyvatelia konečne môžu prechádzať po rovných chodníkoch, výrub odhalil všetky nedokonalosti fasád či starých striech a najdôležitejšia cesta v Piešťanoch tak pôsobí ako zapadnutá ulička kdesi v latinskej Amerike.

Mesto si už istý čas situáciu uvedomuje a na Bratislavskej ceste plánuje vybudovať cyklochodník. Ten by mal ochrániť i domácich, ktorí s obľubou túto komunikáciu aj v najväčšej premávke využívajú na cestu do práce či obchodu a pri prechádzajúcich kamiónoch hazardujú s vlastnými životmi. Financie na túto výstavbu boli vyčlenené už na tento rok. Prečo sa teda s komunikáciou stále nič nedeje, sme sa informovali na piešťanskej radnici.

Rozpočet na výstavbu cyklotrasy je podľa informácií hovorkyne Evy Berezcovej približne 592-tisíc eur a mesto sa rozhodlo túto projektovú dokumentáciu začleniť do projektu s názvom Vybudovanie cyklotrás v meste Piešťany 1. etapa. „Žiadosť o nenávratný finančný príspevok bude predložená 21. júna prostredníctvom operačného programu IROP (Integrovaný regionálny operačný program – pozn. red.), preto sme finančné prostriedky vyčlenené v rozpočte navrhli presunúť na realizáciu iných investičných akcií,“ uviedla hovorkyňa. Toto rozhodnutie ovplyvnila aj skutočnosť, že spoločnosť Západoslovenská distribučná bude riešiť v roku 2018 rekonštrukciu elektrických rozvodov. A bez toho nie je možné začať s realizáciou cyklochodníka.

Ako nám však hovorkyňa prezradila, v budúcnosti by mal cyklochodník viesť po oboch stranách komunikácie od križovatky s Krajinskou cestou po križovatku s Ulicou A. Hlinku. Projekt počíta s rekonštrukciou chodníkov, verejného osvetlenia a so sadovými úpravami – teda výsadbou stromov a krovín.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 20. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav