M. Kaluža podľa znalca nemal šancu útok prežiť

  • Spravodajstvo
  • 21. septembra 2016, 10:51
  • Autor:Jozef Vojčiniak/Alexandra Mathiasová

Verziu obžalovaného z vraždy Róberta Reška o priebehu bitky vo Vrbovom v septembri minulého roka, pri ktorej so svojím maloletým synom na smrť umlátili Mareka Kalužu, postupne vyvrátili svedkovia a s definitívnou platnosťou i súdni znalci. Znalkyňa z odboru medicíny v utorok 13. septembra na pojednávaní potvrdila, že Marekovi smrť privodili mnohopočetné údery do hlavy a urýchlilo ju prelomenie štítnej chrupavky, ktoré mu spôsobilo dupnutie na krk. Zároveň vyvrátila tvrdenia R. Reška, ktorý sa výpoveďami staval do role obete. Zranenia rúk zavraždeného nesvedčia o útoku, ale obrane pred údermi a kopancami.

Po výpovediach svedkov udalostí z osudnej noci 11. septembra minulého roku, keď po brutálnej bitke prišiel M. Kaluža o život, minulý týždeň predstúpili pred Okresný súd v Trnave súdni znalci z oblasti psychológie, psychiatrie a súdneho lekárstva. Ich úlohou bolo definovať povahové črty oboch aktérov nočného útoku, ale aj ich schopnosť chápať, čo vlastne Marekovi spôsobujú a ako ich mlátenie bezbranného človeka môže skončiť.

Reško je pre syna vzor


Znalec súdnej psychológie zistil o Reškovom v tom čase ešte trinásťročnom synovi, že na jednej strane je nezrelý, no na druhej túži byť dospelý: „Maloletý je schopný správne vnímať a interpretovať okolitú realitu. Vzťah k otcovi je výrazne pozitívny, je preňho dôležitou osobou, ktorú obdivuje a snaží sa ju napodobniť. Pohotovosť k agresivite v zmysle túžby ubližovať ľuďom nie je zvýšená. Ak k takémuto správaniu dochádza, súvisí to s jeho sebahodnotením.“

Ak teda niekomu ublíži, môže sa podľa psychológa cítiť ako „väčší chlap“. „Otca si idealizuje a môže ním byť zvýšene ovplyvniteľný,“ konštatoval odborník.

Psychológ: Agresivita mu nie je cudzia


Ďalší súdny znalec z odboru psychológie, ktorý predstúpil pred súd, sa vo svojej výpovedi zameral na staršieho z útočníkov a svojimi vyšetreniami u neho zistil sklony k agresivite: „Emotívne prežívanie sa javilo ako plochejšie, chudobnejšie. Objavili sa známky afektívnej lability, výbušnosti, impulzivity. Zistili sme, že agresivita nie je jeho osobnosti cudzia, takéto správanie je často aktivované konfliktmi, prípadne uľahčené alkoholovým opojením.“ V pozadí motívu hrajú rolu osobnostné črty a opitosť, pred útokom zažil partnerskú krízu a znalcovi tiež potvrdil, že pil preto, lebo bol pod vplyvom emočného rozrušenia a žiarlivosti. Takéto konanie mu vraj ani v minulosti nebolo cudzie, je konfliktný a agresívny, no v triezvom stave potrebuje na podobný skutok silnejší spúšťač.

Reško pri vyšetrení psychológom vyjadril, či vraždu M. Kalužu neľutuje: „K spáchanému skutku je čiastočne kritický, pred ľútosťou nad činom prevažuje sebaľútosť. Doslova konštatoval, že zničil životy nielen Kalužovcom, ale aj synovi, sebe a rodine.“

Plne si uvedomoval, čo Marekovi spôsobuje


Súdne psychiatričky potvrdili, že v čase svojho zločinu si R. Reško dôsledky svojho konania plne uvedomoval: „V čase spáchania skutku bol v stave komplikovanej opitosti, keď môže byť znížená schopnosť rozpoznať dôsledky konania, no len mierne.“ Psychiatrička dokonca konštatovala, že vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti mohol Reško predpokladať, že keď si vypije, alkohol doplní energetickými nápojmi a zároveň je v partnerskej kríze, bude sa takto násilne správať.

Nevládal sa brániť, rozdupali mu krk


Zrejme však najťažšie slová, ktoré si rodičia M. Kalužu museli počas všetkých súdnych pojednávaní vypočuť, boli o tom, ako ich syn umieral. Patológovia pri súdnej pitve zistili, že Marek mal viacpočetné zranenia na povrchu tela, ako aj v dutine lebečnej, hrudnej a brušnej. Zranenia boli ťažkého až smrteľného rozsahu, smrti nebolo možné predísť ani včasným lekárskym zásahom. „Na krk spredu a mierne zľava účinkovalo násilie veľkej intenzity prudkým našliapnutím, dupnutím. Vznikli tým jednak krvné podliatiny, ale najmä došlo k prelomeniu štítnej chrupavky.“ Mladík sa v dôsledku týchto zranení dusil, pľúca mu zaliala krv, upadol do bezvedomia a tým, že sa nedokázal poriadne nadýchnuť a nedostatočne okysličiť mozog, k opuchu mozgu a smrti došlo rýchlejšie. Súdna znalkyňa teda potvrdila výpovede svedkov, a to mnohonásobné údery a kopance do oblasti hlavy, krku, ale i trupu. Potvrdila dokonca to, že nebohému Marekovi násilníci vsunuli prst do oka.

Z opisu zranení Mareka tak vyplýva, že brutálnemu útoku otca so synom sa len veľmi málo bránil, dokonca ani neútočil.

Ľútosť nad svojím činom neprejavuje


R. Reško sa počas úvodných súdnych pojednávaní v apríli tohto roka o udalostiach vyjadroval úplne inak, ako to videli svedkovia. No práve tieto svedecké výpovede teraz potvrdili súdni znalci. Podľa Reška mal byť iniciátorom bitky Marek so svojím kamarátom, ktorí mu vraj bez toho, aby ich vyprovokoval, najprv začali vulgárne nadávať. Potom mal Marek na neho skočiť, škrtiť a mlátiť ho päsťami na zemi, kam mal po útoku bezvládne spadnúť. Trinásťročný syn ho vraj len bránil.

O tom, že R. Reško viac ľutuje samého seba ako smrť nevinného mladíka svedčí i fakt, že počas hodinu trvajúceho opisovania smrteľných zranení, ktoré Marekovi so svojím synom spôsobil, ani náznakom neprejavil ľútosť. Rovnako sa však správal počas všetkých súdnych pojednávaní, čo na Koncerte proti násiliu vo Vrbovom, zorganizovanom na pamiatku Marekovi, potvrdil i hudobník Andrej Jobus, ktorý sa ako blízky príbuzný všetkých pojednávaní osobne zúčastnil.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 20. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav