Krajinský most plánuje kraj rekonštruovať z eurofondov

  • Spravodajstvo
  • 31. mája 2017, 08:43
  • Autor:SITA/pror

Trnavský kraj sa uchádza o príspevky z eurofondov na opravy ciest. Pokračovať chce i v rekonštrukcii Krajinského mosta v Piešťanoch. Predpokladané náklady na päť projektov boli vyrátané na takmer 16 miliónov eur, kraj by sa v prípade získania požadovaných príspevkov na ich financovaní podieľal piatimi percentami.

Trnavský samosprávny kraj sa bude uchádzať o nenávratné finančné príspevky z eurofondov na rekonštrukciu a modernizáciu piatich úsekov ciest druhej triedy v kraji, ktoré sú v zlom alebo až havarijnom stave. O podaní žiadostí a spolufinancovaní jednotlivých projektov rozhodli krajskí poslanci na rokovaní zastupiteľstva v stredu 24. mája. Výzvu na predkladanie žiadostí zverejnilo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

„Ide o cesty, ktoré sú dlhodobo v našom registri investícií a ktoré sme chceli opraviť z našich peňazí za asi šesť miliónov, ale išlo by len o bežné opravy. Keď je tu možnosť čerpať prostriedky z výzvy, ktorá umožňuje zvyšovanie bezpečnostného štandardu, hlásime sa o prostriedky vo výške takmer 16 miliónov eur a z vlastných použijeme na spolufinancovanie len asi 800-tisíc eur,“ povedal po schválení podania projektov trnavský župan Tibor Mikuš. V prípade získania nenávratných príspevkov bude nasledovať verejné obstarávanie, ktoré by malo výslednú cenu znížiť.

V prípade získania peňazí z eurofondov by sa rekonštrukcie dočkali približne päťkilometrové úseky ciest v okolí Lehníc v okrese Dunajská Streda, Dolných Orešian v okrese Trnava, Piešťan, Podbranča v okrese Senica a Šoporne v okrese Galanta. V prípade Piešťan projekt ráta s rekonštrukciou spodnej časti Krajinského mosta cez Váh a cesty II/499 v obci Banka. Predpokladané náklady na všetkých päť projektov boli vyrátané na takmer 16 miliónov eur.

Krajinský most už časť rekonštrukcie absolvoval v roku 2014. Dostal nový asfaltový povrch a cesta sa rozšírila zhruba o pol metra. V tom období sa i sťažila dostupnosť kúpeľného mesta z ľavej strany Váhu.
Na celé dva mesiace sa z obce Banka dalo motorovými vozidlami dostať do Piešťan len obchádzkou cez diaľničný privádzač za obcou Lúka. Motoristom sa tak cesta zo susednej obce do okresného mesta predĺžila takmer o tri desiatky kilometrov. Letnú sezónu mali skomplikovanú i podnikatelia v oblasti turistiky, ktorým takáto obchádzka neúmerne predĺžila prístup z Piešťan k ich prevádzkam.

V druhej etape rekonštrukcie Krajinského mosta tieto komplikácie nehrozia. Podľa projektu v hodnote investície takmer dvoch miliónov eur ide o komplexnú sanáciu spodnej stavby mosta a jej cieľom je zlepšenie súčasného technického stavu tejto dôležitej piešťanskej dopravnej tepny bez akýchkoľvek obmedzení pre vodičov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 30. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav