Krádeže bicyklov: Ako neprísť o ten svoj?

  • Nezaradené
  • 2. júna 2017, 07:50
  • Autor:Jozef Vojčiniak/TS fabsk

Piešťany sú cyklistickým mestom. Na bicykel do práce, za nákupmi či len tak pre oddych sadajú denne malí, dospelí, ale i seniori. Všetci spoločne však zároveň riešia jednu zásadnú dilemu. Ako o svojho dvojkolesového tátoša neprísť. Čím atraktívnejší bicykel, tým väčšia možnosť, že bez dohľadu sa stane terčom záujmu zlodejov. Ako zvýšiť pravdepodobnosť, že na bicykli z domu nielen odídete, ale sa na ňom aj vrátite, nám poradil bezpečnostný expert Daniel Gregor.

Zamykajte vždy a všade


Zamykať, zamykať, zamykať. Idete do obchodu po rožky a hneď ste naspäť? Aj tak ho zamknite. Mierite iba na pár sekúnd do trafiky? Zamknite. Urobili ste si na výlete prestávku a idete si iba po pitie do bufetu? Zamknite. Zlodeji využívajú každú príležitosť a určite aj vy máte vo svojom okolí niekoho, kto prišiel o bicykel práve týmto spôsobom.

Kúpte si kvalitnú zámku


Mnoho cyklistov argumentuje tým, že im zámka prekáža, nemajú ju kam dať a nechce sa im hľadať kľúč. Chyba. „Dnes už existujú zámky, ktoré si jednoducho pripevníte na rám do držiaka a vďaka nízkej hmotnosti o ňom prakticky neviete,“ vysvetľuje D. Gregor. A pokiaľ si zaobstaráte zámku s číselným kódom, nemusíte sa starať ani o kľúč.

Zamykajte poriadne


Zamykáte? Výborne. Ale zamykáte dobre? „V ideálnom prípade by ste mali bicykel pripevniť k pevnému stojanu. Lenže to v slovenských mestách stále nie je úplne samozrejmé. Keď to inak nejde, zamykajte cez rám či vidlicu, nikdy nezamykajte len predné alebo zadné koleso. Hrozí, že ho zlodej vycvikne a odnesie si rám,“ varuje D. Gregor.

Bicykel skryte


Najlepšie je, keď bicykel nie je na očiach. Nechávať ho cez noc na ulici je pre zlodejov ako povolenie ku krádeži. Takže ho schovajte pod strechu a aj tam ho zamknite. „Pripevnite ho k niečomu pevnému. Ak použijete zámku s dostatočne dlhým lankom, môžete zamknúť aj ďalšie predmety alebo viac bicyklov naraz,“ hovorí bezpečnostný expert.

Použite GPS lokátor alebo mikrobodky


Máte naozaj drahý bicykel? Potom je lepšie investovať do niektorého z ďalších spôsobov ochrany. Bicykel môžete napríklad vybaviť GPS lokátorom a v prípade krádeže ho tak rýchlo vypátrať. „Na bicykel sa tiež dajú rozmiestniť mikrobodky. Zlodej nič nespozná a bicykel možno jednoznačne identifikovať napríklad pri jeho predaji,“ radí D. Gregor.

Poistka, malá náplasť


Poistka vám bicykel síce pred zlodejmi neochráni, no v prípade krádeže ide aspoň o malú náplasť. Vy tak neprídete o všetko a z poistky si môžete kúpiť nový bicykel.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 30. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav